De Hobbit maakt biologisch-vegetarische voeding

De Hobbit maakt biologisch-vegetarische voeding
© Wout Hendrickx

veg 119157jpg CCI_20131014 (GFE6852A.1) © Wout Hendrickx

Tempé is een volwaardig product dat bestaat uit zachtgekookte en gefermenteerde sojabonen. Je kunt het rauw eten, bakken, braden en marineren. De sojabonen komen uit Brazilië. © Wout Hendrickx

De biosojabonen worden eerst geweekt in een ketel. Daarna worden ze gekookt, en gedroogd. Een delicaat proces. De bonen moeten vochtig genoeg blijven, anders kan de schimmel niet groeien. © Wout Hendrickx

De witte substantie op de foto is de schimmel Rhizopus oligosporus, die in Indonesië in de vrije natuur voorkomt. Bij De Hobbit wordt hij nauwgezet vermenigvuldigd. © Wouter Hendrickx

Nadat alle ingrediënten zijn vermengd, vult een werknemer de met de schimmel vermengde sojabonen in kleine worstvormige zakjes van kunststof: elke dag 120 porties of 5000 kilo per maand. © Wout Hendrickx

De boontjes gaan nu naar de speciaal daarvoor ontwikkelde fermentatiekamer. Eigenlijk wordt daar het tropische klimaat nagebootst: het is er warm en vochtig. Hier kan de schimmel groeien. © Wout Hendrickx

De tempé is nu klaar voor consumptie en wordt zo ook verkocht. Je eet het als vegetarische 'biefstuk' of 'fishstick'. De tempéworst kan ook gerookt of gepekeld worden en ziet er dan uit als 'salami'. © Wout Hendrickx

De Hobbit maakt alles vers en houdt weinig voorraad. De producten vertrekken meteen naar klanten in België en zijn buurlanden. Ze worden van nabij betrokken bij de productontwikkeling. © Wout Hendrickx