Belourthe voert 99 procent van zijn ontbijtgranen uit

Belourthe voert 99 procent van zijn ontbijtgranen uit
© Raphaël Demaret

demaretbelourthe009TE37jpg CCI_20131118 (G3L6BAVE.1) © Raphaël Demaret

De grondstoffen zijn lokaal: tarwe, haver, gerst, mais, rogge en boekweit uit België of Europa. De rijst komt uit Italië. In totaal per jaar 5000 ton granen en 12 miljoen liter melk uit Belgïe. © Raphaël Demaret

De ingrediënten worden vermengd tot een min of meer vloeibare pasta. Capaciteit: 150 tot 200 ton per week. © Raphaël Demaret

Belourthe is een van de weinige onafhankelijke fabrikanten die, zoals multinationals, granen hydroliseert: enzymen toevoegen voor een zoete smaak, zonder dat er suiker nodig is. © Raphaël Demaret

Op 120 graden wordt het zetmeel van de granen verteerbaar, op 65 graden beginnen de enzymen te werken. Dat stopt op 120 graden. Tot slot koelt het product af tot onder de 10 graden.

Deze draaiende cilinder maakt kilometerslange dunne 'pannenkoeken' van diverse smaken en texturen. © Raphaël Demaret

De droge en breekbare 'pannenkoek' wordt door een schroef zonder einde uiteengereten en naar de molens getransporteerd. © Raphaël Demaret

De stukjes pasta worden gezeefd en het poeder gaat naar silo's. Het kaliber van de zeef hangt af van het product. Daarna: droog mengen met melkpoeder, vitaminen, suiker, vruchten,... © Raphaël Demaret

Belourthe verdeelt Ninolac in 15 landen. Daarnaast werkt de fabriek in meer dan 30 landen met lokale partners die het eindproduct afwerken of onder hun merk verkopen. © Raphaël Demaret