De Brusselse zelfstandigenorganisatie IZEO wil dat minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) uitzonderlijk de koopjesperiode al op zaterdag 29 juni laat starten. De start is officieel gepland op maandag 1 juli.

"Onmogelijk", luidt de reactie op het kabinet van Laruelle. IZEO wijst in een persbericht op de 'bijzonder slechte weersomstandigheden tijdens de tweede helft van de winter en de lente', en de moeilijke economische omstandigheden. Volgens de zelfstandigenorganisatie hebben de handelaars in textiel en schoenen hun verkoopcijfers zien instorten. Maar dat blijkt niet de enige tegenslag voor de middenstand in ons land.

'Tot overmaat van ramp' komt de kalender bij het begin van de zomerkoopjes 'ongelukkig' uit. Het is namelijk wettelijk bepaald dat de koopjesperiode start op 1 juli. Als 1 juli op een zondag valt, mogen de koopjes een dag vroeger starten. Dit jaar is 1 juli echter een maandag, waardoor de handelaars volgens IZEO een volledig koopjesweekend verloren zien gaan.

Door de 'abnormale omstandigheden' vraagt IZEO nu dat de koopjesperiode uitzonderlijk op zaterdag 29 juni zou mogen starten. Kan niet, volgens de woordvoerster van Laruelle, aangezien in het verleden al zou gebleken zijn dat de zelfstandigenorganisaties niet op één lijn zitten wat de start van de koopjesperiode betreft. Bovendien blijkt het onmogelijk om binnen de twee dagen op een wettige manier te voorzien in een uitzondering. Daarvoor zijn op zijn minst drie maanden nodig, aldus de woordvoerster. (Belga/BO)

De Brusselse zelfstandigenorganisatie IZEO wil dat minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) uitzonderlijk de koopjesperiode al op zaterdag 29 juni laat starten. De start is officieel gepland op maandag 1 juli."Onmogelijk", luidt de reactie op het kabinet van Laruelle. IZEO wijst in een persbericht op de 'bijzonder slechte weersomstandigheden tijdens de tweede helft van de winter en de lente', en de moeilijke economische omstandigheden. Volgens de zelfstandigenorganisatie hebben de handelaars in textiel en schoenen hun verkoopcijfers zien instorten. Maar dat blijkt niet de enige tegenslag voor de middenstand in ons land.'Tot overmaat van ramp' komt de kalender bij het begin van de zomerkoopjes 'ongelukkig' uit. Het is namelijk wettelijk bepaald dat de koopjesperiode start op 1 juli. Als 1 juli op een zondag valt, mogen de koopjes een dag vroeger starten. Dit jaar is 1 juli echter een maandag, waardoor de handelaars volgens IZEO een volledig koopjesweekend verloren zien gaan. Door de 'abnormale omstandigheden' vraagt IZEO nu dat de koopjesperiode uitzonderlijk op zaterdag 29 juni zou mogen starten. Kan niet, volgens de woordvoerster van Laruelle, aangezien in het verleden al zou gebleken zijn dat de zelfstandigenorganisaties niet op één lijn zitten wat de start van de koopjesperiode betreft. Bovendien blijkt het onmogelijk om binnen de twee dagen op een wettige manier te voorzien in een uitzondering. Daarvoor zijn op zijn minst drie maanden nodig, aldus de woordvoerster. (Belga/BO)