De grotere winkelketens beloven vanaf het begin van de koopjesperiode - maandag 1 juli - al kortingen van 50 tot 70 procent.

Bij de kleinere zelfstandigen liggen de kortingen lager - het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt van gemiddeld 30 procent - maar daar kunnen in absolute waarde misschien wel de beste koopjes gedaan worden.

"Het is het ideale moment om een zomerkostuum of schoenen te kopen", zegt Luc Ardies van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

Slecht voorjaar

De kleinere handelaars hebben een slecht voorjaar achter de rug. Uit een bevraging van het NSZ bij zijn leden blijkt dat 65 procent van de winkeliers het voorbije voorjaar minder verkocht heeft. Unizo spreekt van 60 procent. Afhankelijk van de bron daalde de omzet met 7,5 tot 12 procent.

Hoewel de verkoop tegenviel, zijn de zelfstandigenorganisaties voorzichtig wat de prognoses voor de komende koopjesperiode betreft. Het NSZ zegt dat maar 19 procent van de zelfstandige handelaars een toename van de verkoop verwacht ten opzichte van vorige zomer, hoewel bijna 9 op de 10 evenveel of meer in de rekken heeft dan vorig jaar.

Andere strategie

Comeos, dat de grotere winkelketens vertegenwoordigt, is ondanks het tegenvallende voorjaar optimistischer gestemd. Vier op de tien leden in de modesector verwachten betere koopjes dan vorig jaar. De federatie van de handel en diensten in België wijst erop dat de winkelketens een andere strategie hebben dan vroeger. Ze geven de hele periode lang hoge kortingen, maar vullen de gesoldeerde artikelen wekelijks bij, zodat de collecties steeds veranderen.

In de kleinere winkels liggen de kortingen gemiddeld lager. Toch is het volgens Luc Ardies van Unizo daar dat de interessantste koopjes kunnen gedaan worden: "Kwaliteitsvolle stukken kunnen er in de solden tegen interessante prijzen gekocht worden. In de grotere winkelketens heb je sowieso het hele jaar door goedkopere stukken. Het prijsverschil ligt uiteindelijk lager." (Belga/BO)

De grotere winkelketens beloven vanaf het begin van de koopjesperiode - maandag 1 juli - al kortingen van 50 tot 70 procent.Bij de kleinere zelfstandigen liggen de kortingen lager - het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt van gemiddeld 30 procent - maar daar kunnen in absolute waarde misschien wel de beste koopjes gedaan worden. "Het is het ideale moment om een zomerkostuum of schoenen te kopen", zegt Luc Ardies van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Slecht voorjaarDe kleinere handelaars hebben een slecht voorjaar achter de rug. Uit een bevraging van het NSZ bij zijn leden blijkt dat 65 procent van de winkeliers het voorbije voorjaar minder verkocht heeft. Unizo spreekt van 60 procent. Afhankelijk van de bron daalde de omzet met 7,5 tot 12 procent. Hoewel de verkoop tegenviel, zijn de zelfstandigenorganisaties voorzichtig wat de prognoses voor de komende koopjesperiode betreft. Het NSZ zegt dat maar 19 procent van de zelfstandige handelaars een toename van de verkoop verwacht ten opzichte van vorige zomer, hoewel bijna 9 op de 10 evenveel of meer in de rekken heeft dan vorig jaar. Andere strategieComeos, dat de grotere winkelketens vertegenwoordigt, is ondanks het tegenvallende voorjaar optimistischer gestemd. Vier op de tien leden in de modesector verwachten betere koopjes dan vorig jaar. De federatie van de handel en diensten in België wijst erop dat de winkelketens een andere strategie hebben dan vroeger. Ze geven de hele periode lang hoge kortingen, maar vullen de gesoldeerde artikelen wekelijks bij, zodat de collecties steeds veranderen. In de kleinere winkels liggen de kortingen gemiddeld lager. Toch is het volgens Luc Ardies van Unizo daar dat de interessantste koopjes kunnen gedaan worden: "Kwaliteitsvolle stukken kunnen er in de solden tegen interessante prijzen gekocht worden. In de grotere winkelketens heb je sowieso het hele jaar door goedkopere stukken. Het prijsverschil ligt uiteindelijk lager." (Belga/BO)