Vandaag - vrijdag 3 januari - is de eerste dag van de winterkoopjes in ons land. Uit de eerste resultaten van een rondvraag van zelfstandige modewinkels door ondernemersorganisatie Unizo bleek dat de modehandelaars in Vlaanderen een omzetdaling van 3 tot 5 procent noteerden in vergelijking met vorig jaar. Maar in de late namiddag liep het al beter, en bleef het omzetverlies bij een voorlopige raming beperkt tot 2 procent.

Meer volk in de stad

Het zijn vrijdag in de eerste plaats de grotere stadscentra die volk lokken, buiten de steden loopt er minder volk. Zoals donderdag al aangekondigd werd, gaat de koopjesperiode bij de zelfstandige modewinkeliers van start met kortingen van 30 procent. Echte winterkledij - zoals dikke winterjassen - doet het volgens Unizo minder goed, wat uiteraard het gevolg is van het gebrek aan bar winterweer. Dat gebrek bracht mee dat ongeveer 40 procent van de wintercollectie nog in de rekken ligt. De zelfstandige modehandel heeft een slechte winterverkoop achter de rug, met een omzetdaling van 3,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus Unizo.

Modehandelaars die aangesloten zijn bij zelfstandigenorganisatie NSZ noteren op de eerste koopjesdag wel een hogere omzet - met 1 procent - dan vorig jaar. NSZ spreekt daardoor van een 'behoorlijke eerste soldendag'.

Lichte omzetstijging bij winkelketens

Ook volgens Comeos, die de grote winkelketens vertegenwoordigt, is er op de eerste koopjesdag sprake van een langzame start, maar wordt er wel een omzetstijging van rond de 2 procent geboekt. Die toename komt mogelijk doordat de eerste koopjesdag vorig jaar op een donderdag viel. ' Een vrijdag is sowieso een drukkere dag in de handel', luidt het bij Comeos.

Zowel Unizo als het NSZ en Comeos zijn optimistisch over het komende koopjesweekend. In veel gevallen houden de handelaars ook zondag de deuren open om kooplustigen te lokken.

'Behoorlijk succes in Brussel en Wallonië'

UCM, de Franstalige zusterorganisatie van Unizo, spreekt in de loop van de eerste koopjesdag van 'un joli succès'. Net als in Vlaanderen het geval is, speelde het relatieve warme winterweer ook de Waalse en Brusselse modehandelaars parten. Bijna 40 procent zat op het einde van het jaar met een grotere voorraad dan vorige winter. Zoals eerder aangekondigd starten de meeste zelfstandige handelaars in Brussel en Wallonië met kortingen van 30 tot 50 procent .

UCM verwijst voor de tegenvallende winterverkoop niet enkel naar de warme temperaturen en een moeilijk economisch klimaat, maar ook naar de toenemende concurrentie vanuit de e -commerce en de outlet stores. (BO)

Vandaag - vrijdag 3 januari - is de eerste dag van de winterkoopjes in ons land. Uit de eerste resultaten van een rondvraag van zelfstandige modewinkels door ondernemersorganisatie Unizo bleek dat de modehandelaars in Vlaanderen een omzetdaling van 3 tot 5 procent noteerden in vergelijking met vorig jaar. Maar in de late namiddag liep het al beter, en bleef het omzetverlies bij een voorlopige raming beperkt tot 2 procent.Meer volk in de stadHet zijn vrijdag in de eerste plaats de grotere stadscentra die volk lokken, buiten de steden loopt er minder volk. Zoals donderdag al aangekondigd werd, gaat de koopjesperiode bij de zelfstandige modewinkeliers van start met kortingen van 30 procent. Echte winterkledij - zoals dikke winterjassen - doet het volgens Unizo minder goed, wat uiteraard het gevolg is van het gebrek aan bar winterweer. Dat gebrek bracht mee dat ongeveer 40 procent van de wintercollectie nog in de rekken ligt. De zelfstandige modehandel heeft een slechte winterverkoop achter de rug, met een omzetdaling van 3,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus Unizo.Modehandelaars die aangesloten zijn bij zelfstandigenorganisatie NSZ noteren op de eerste koopjesdag wel een hogere omzet - met 1 procent - dan vorig jaar. NSZ spreekt daardoor van een 'behoorlijke eerste soldendag'. Lichte omzetstijging bij winkelketensOok volgens Comeos, die de grote winkelketens vertegenwoordigt, is er op de eerste koopjesdag sprake van een langzame start, maar wordt er wel een omzetstijging van rond de 2 procent geboekt. Die toename komt mogelijk doordat de eerste koopjesdag vorig jaar op een donderdag viel. ' Een vrijdag is sowieso een drukkere dag in de handel', luidt het bij Comeos. Zowel Unizo als het NSZ en Comeos zijn optimistisch over het komende koopjesweekend. In veel gevallen houden de handelaars ook zondag de deuren open om kooplustigen te lokken.'Behoorlijk succes in Brussel en Wallonië'UCM, de Franstalige zusterorganisatie van Unizo, spreekt in de loop van de eerste koopjesdag van 'un joli succès'. Net als in Vlaanderen het geval is, speelde het relatieve warme winterweer ook de Waalse en Brusselse modehandelaars parten. Bijna 40 procent zat op het einde van het jaar met een grotere voorraad dan vorige winter. Zoals eerder aangekondigd starten de meeste zelfstandige handelaars in Brussel en Wallonië met kortingen van 30 tot 50 procent . UCM verwijst voor de tegenvallende winterverkoop niet enkel naar de warme temperaturen en een moeilijk economisch klimaat, maar ook naar de toenemende concurrentie vanuit de e -commerce en de outlet stores. (BO)