De koffiepauze was enkele decennia geleden een moment waarop collega's gezamenlijk het werk neerlegden. Tegenwoordig wordt een werknemer die wat te lang bij de koffiemachine blijft hangen al snel als lui bestempeld. Toch is het een essentieel deel van de werkdag. Het menselijk brein kan gemiddeld 50 minuten de focus behouden en de koffiepauze werkt als een herstelmoment.

Naast rust en herwonnen kracht blijkt de koffiepauze ook een bron van inspiratie te zijn. Door het contact met collega's ontstaan nieuwe ideeën. Bovendien zorgt zo'n collectieve pauze ook voor een betere sfeer op de werkvloer.

In Zweden is de koffiepauze of fika verplicht in heel wat bedrijven. Dat is ook het geval in de Zweedse afdeling van The Bank of America, waar een intern onderzoek uitwees dat teams die regelmatig al koffiedrinkend met elkaar praten ook beter presteren. Andere studies tonen dan weer aan dat ondanks de misgelopen tijd zo'n fika de productiviteit verhoogt. In hoeverre het aan de fika ligt is niet bekend, maar de Zweden horen bij de minst gestresseerde mensen van de wereld.

De kop cafeïne snel opdrinken en weer voortwerken, heeft geen zin. Het lichaam heeft behoefte aan herstelmomenten na een mentale inspanning. Neem voldoende tijd om even uit te rusten zodat de productiviteit de hele dag op peil blijft.

Tim Christiaens, timemanager bij The Time Management Company

De koffiepauze was enkele decennia geleden een moment waarop collega's gezamenlijk het werk neerlegden. Tegenwoordig wordt een werknemer die wat te lang bij de koffiemachine blijft hangen al snel als lui bestempeld. Toch is het een essentieel deel van de werkdag. Het menselijk brein kan gemiddeld 50 minuten de focus behouden en de koffiepauze werkt als een herstelmoment. Naast rust en herwonnen kracht blijkt de koffiepauze ook een bron van inspiratie te zijn. Door het contact met collega's ontstaan nieuwe ideeën. Bovendien zorgt zo'n collectieve pauze ook voor een betere sfeer op de werkvloer. In Zweden is de koffiepauze of fika verplicht in heel wat bedrijven. Dat is ook het geval in de Zweedse afdeling van The Bank of America, waar een intern onderzoek uitwees dat teams die regelmatig al koffiedrinkend met elkaar praten ook beter presteren. Andere studies tonen dan weer aan dat ondanks de misgelopen tijd zo'n fika de productiviteit verhoogt. In hoeverre het aan de fika ligt is niet bekend, maar de Zweden horen bij de minst gestresseerde mensen van de wereld. De kop cafeïne snel opdrinken en weer voortwerken, heeft geen zin. Het lichaam heeft behoefte aan herstelmomenten na een mentale inspanning. Neem voldoende tijd om even uit te rusten zodat de productiviteit de hele dag op peil blijft.Tim Christiaens, timemanager bij The Time Management Company