Slechts 16,1 procent van de gepolste zaakvoerders denkt tegen eind 2014 meer personeel in dienst te hebben, terwijl 14 procent er rekening mee houdt het met minder personeel te moeten stellen.

Een kwartaal eerder ging nog 19,1 procent van de kmo-zaakvoerders ervan uit meer werknemers in dienst te zullen hebben, tegenover 12,7 procent het tegenoversgestelde dacht.

'Wat zich vorig kwartaal nog als een positieve trendbreuk aankondigde, zet begin 2014 helaas niet door', aldus SD Worx.

Vooral in Wallonië is het pessimisme troef: amper 8,9 procent van de kmo's denkt 2014 af te sluiten met meer medewerkers, tegenover 17,3 procent een kwartaal geleden.

In Brussel vind je nog het meest optimisten, al loopt het daar niet over: 23,6 procent van de Brusselse kmo's denkt 2014 af te sluiten met meer medewerkers, evenveel als tijdens de peiling van het vorige kwartaal.

In Vlaanderen neemt het optimisme af, met 18,3 procent optimisten tegenover 19,1 procent in het vorig kwartaal.

Hoewel het pessimisme toeneemt op langere termijn, laat de indicator van SD Worx een tegenstrijdigheid zien. Op korte termijn - met name het eerste kwartaal van 2014 - geeft 23,7 procent van de Waalse kmo's aan nieuwe medewerkers aan te werven, tegenover 20 procent van de kmo's in Vlaanderen en Brussel. Dat betekent evenwel niet dat alle aanwervingen zorgen voor extra tewerkstelling.

Van de 21 procent kmo's die er de komende drie maanden aan denkt aan te werven, zal uiteindelijk slechts 8,9 procent zijn personeelsbestand uitbreiden. De overige 12,2 procent zou via nieuwe aanwervingen in de eerste plaats personeel vervangen. (BO)

Slechts 16,1 procent van de gepolste zaakvoerders denkt tegen eind 2014 meer personeel in dienst te hebben, terwijl 14 procent er rekening mee houdt het met minder personeel te moeten stellen.Een kwartaal eerder ging nog 19,1 procent van de kmo-zaakvoerders ervan uit meer werknemers in dienst te zullen hebben, tegenover 12,7 procent het tegenoversgestelde dacht.'Wat zich vorig kwartaal nog als een positieve trendbreuk aankondigde, zet begin 2014 helaas niet door', aldus SD Worx.Vooral in Wallonië is het pessimisme troef: amper 8,9 procent van de kmo's denkt 2014 af te sluiten met meer medewerkers, tegenover 17,3 procent een kwartaal geleden. In Brussel vind je nog het meest optimisten, al loopt het daar niet over: 23,6 procent van de Brusselse kmo's denkt 2014 af te sluiten met meer medewerkers, evenveel als tijdens de peiling van het vorige kwartaal. In Vlaanderen neemt het optimisme af, met 18,3 procent optimisten tegenover 19,1 procent in het vorig kwartaal. Hoewel het pessimisme toeneemt op langere termijn, laat de indicator van SD Worx een tegenstrijdigheid zien. Op korte termijn - met name het eerste kwartaal van 2014 - geeft 23,7 procent van de Waalse kmo's aan nieuwe medewerkers aan te werven, tegenover 20 procent van de kmo's in Vlaanderen en Brussel. Dat betekent evenwel niet dat alle aanwervingen zorgen voor extra tewerkstelling.Van de 21 procent kmo's die er de komende drie maanden aan denkt aan te werven, zal uiteindelijk slechts 8,9 procent zijn personeelsbestand uitbreiden. De overige 12,2 procent zou via nieuwe aanwervingen in de eerste plaats personeel vervangen. (BO)