Investeringsfonds Integra: ‘Private equity neemt de rol van de beurs over’

BERNARD HENDRIKX, RALF DE CLERCQ EN JOHAN HEIRBRANDT "In de Verenigde Staten zijn dubbel zoveel bedrijven in handen van private-equityspelers." © EMY ELLEBOOG
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Drie investeerders met samen vijftig jaar ervaring zetten het nieuwe Belgische fonds Integra op. Ze mikken op ultieme diversificatie en internationalisering. En wie weet dat ze er mee voor zorgen dat de private-equitysector wordt gedemocratiseerd.

Begin dit jaar startte het nieuwe investeringsfonds Integra met 20 miljoen euro. Vandaag rondt het een tweede financieringsronde af met 75 miljoen euro. De drie oprichters doen hun model, hun strategie en hun doelstellingen uit de doeken.

Uw doel met deze kapitaalronde was 50 miljoen euro ophalen. Het is 75 miljoen geworden. Verrast?

RALF DE CLERCQ. “We brengen een heel gedifferentieerd aanbod. Geen enkele private-equityspeler in België biedt de combinatie van lokale investeringen in Belgische kmo’s, investeringen in internationale private-equityfondsen én rechtstreekse internationale co-investeringen samen met andere private-equityfondsen. Die mix spreekt veel Belgische investeerders aan.”

JOHAN HEIRBRANDT. “We hebben al een eerste rechtstreekse Belgische deal met Sack zelfbouw en twee internationale fondsen, L-Catterton en MML. Daarmee tonen we hoe ons model werkt. Tegen eind dit jaar hopen we 100 miljoen euro op te halen. Die willen we gelijk in onze drie pijlers investeren.”

Wat is de meerwaarde van investeringen in die internationale fondsen?

DE CLERCQ. “Zij hebben geen Belgische teams. Ze kijken veeleer opportunistisch en ad hoc naar de Benelux-markt. Daarin kunnen wij een rol spelen. Wij kunnen deals aanbieden en omgekeerd kunnen zij met ons samenwerken aan deals die hen worden aangeboden.”

BERNARD HENDRIKX. “In België zijn veel plaatselijke fondsen actief. Voor Belgische bedrijven is het interessant een internationaal fonds als investeerder aan boord te hebben. Dat biedt hen een internationaal netwerk. Zulke fondsen hebben een diepe en brede kijk op de internationale consumentenmarkt. Dat is vaak interessanter dan investeerders met een puur Belgisch team.”

Niet iedereen komt zomaar binnen bij internationaal gereputeerde fondsen. Waarom u wel?

HENDRIKX. “Ralf heeft door zijn vorige baan bij een grootbank een enorm netwerk uitgebouwd. Dankzij hem hebben we daar toegang toe.”

HEIRBRANDT. “Wij spreken met fondsen die miljarden euro’s beheren. En toch, als we zeggen dat we net begonnen zijn met 20 miljoen euro en willen groeien naar 100 miljoen, lachen ze ons niet weg, maar moedigen ze ons aan. Ze zien ook voor hen de meerwaarde op lange termijn.”

Wat is de investeringsstrategie van Integra?

DE CLERCQ. “In al onze investeringen mikken we op de groei van de ondernemingswaarde, bijvoorbeeld door de winstgevendheid op te krikken, geografisch uit te breiden of complementaire overnames te doen. Wij zoeken geen rendement door bedrijven vol te laden met schulden en de kasstromen te gebruiken om die schulden af te betalen.”

HEIRBRANDT. “Daarnaast zetten we vooral in op ons netwerk om deals te sluiten. Lokale kmo’s gaan op zoek naar investeerders via veilingen of via hun netwerk, vaak via hun accountant of bank. Wij gaan vooral uit van dat netwerk. In de eerste plaats moet het klikken met een onderneming, want we gaan voor een lange samenwerking.”

HENDRIKX. “Wij zijn proactief in onze deals door zelf sectorstudies te doen en bedrijven op een geduldige manier te benaderen. Zo’n veiling is een reactief proces waarbij je een dossier van een onderneming krijgt dat je vervolgens snel, snel moet beoordelen.”

Hoe ziet de ideale portefeuille eruit?

DE CLERCQ. “Een zevental posities in internationale fondsen, een zevental grotendeels buitenlandse co-investeringen en zeven à tien participaties in Belgische kmo’s.”

HEIBRANDT. “Onrechtstreeks zitten onze investeerders in zestig tot tachtig kmo’s via de onderliggende participaties van die internationale fondsen. Wij ook, we investeren zelf 3 miljoen euro in ons fonds. Dat is de ultieme diversificatie, zowel geografisch, sectorieel als in bedrijfsgrootte en vintage. Dat laatste betekent dat we onze middelen over verschillende jaren heen investeren.”

Is er niet te veel geld op zoek naar rendement, wat de prijzen de hoogte in jaagt en goede deals schaars maakt?

DE CLERCQ. “Het klopt dat er meer geld in de private-equitymarkt zit doordat die zo gegroeid is, maar in verhouding tot de totale markt staat er niet veel geld aan de kant dat nog geïnvesteerd moet worden. Bovendien is die markt, ondanks die groei, nog altijd heel klein ten opzichte van de beursgenoteerde markt. Dat is minder dan 10 procent.”

HENDRIKX. “In de Verenigde Staten zijn dubbel zoveel bedrijven in handen van private-equityspelers dan in Europa. Er moet nog een inhaalbeweging komen.”

Wat zorgt voor de groei van private equity?

DE CLERCQ. “De rendementen liggen gemiddeld hoger dan die op de beurs. Veel investeerders hebben de liquiditeit van beursgenoteerde bedrijven niet per se nodig, omdat ze investeren op lange termijn. Bovendien daalt het aantal beursgenoteerde bedrijven al decennia op rij. Er komen bijna geen bedrijven meer naar de beurs die al positieve kasstromen kunnen voorleggen. Private equity heeft de plaats van de beurs ingenomen als partner om bedrijven te doen groeien.

“Er is veel geld beschikbaar in België. Dat willen we samenbrengen om professioneel te investeren. Veel Belgische ondernemers zijn internationaal actief met hun bedrijven, maar blijven met hun eigen spaarcenten vaak onder de kerktoren.”

HENDRIKX. “De sector groeit ook omdat alle investeerders erkennen dat private equity een valabel onderdeel van elke investeringsportefeuille moet zijn, net zoals vastgoed en beursgenoteerde aandelen. Alleen is die activaklasse minder toegankelijk dan de beurs.”

HEIRBRANDT. “Wij komen daar deels aan tegemoet door het niet alleen open te stellen voor institutionele investeerders, maar ook voor vermogende ondernemers. Onze investeerdersbasis is gegroeid van tien naar vijftig ondernemers, die al vanaf een half miljoen euro in ons fonds kunnen stappen.”

Ziet u die toegang tot private equity in het algemeen nog meer verbreden richting particulieren?

DE CLERCQ. “Dat zou de heilige graal zijn, om het aan een bredere markt aan te bieden, of het tot een onderdeel van iedereens pensioenspaarplan te maken. Dan spreek je echt van een democratisering. Maar dat is niet vanzelfsprekend, omdat het complexe materie is.”

Wat is de looptijd van het Integra-fonds?

HEIRBRANDT. “Twaalf jaar. Zes jaar investeren gevolgd door zes jaar desinvesteren. Oogsten en zaaien noemen we dat.”

‘Hun ervaring komt goed van pas’

De eerste Belgische deal van het Integra-fonds is Sack zelfbouw, een bedrijf met drie vestigingen dat zelfbouwpakketten en begeleiding in sanitair, ventilatie en verwarming aan particulieren verkoopt. Zaakvoerders Mike Sack en zijn vrouw Ann De Groote zijn lang in gesprek geweest met Integra. “Midden 2018 waren de eerste contacten en eind vorig jaar hebben ze een participatie genomen”, vertelt Sack. De redenen om een fonds in zijn bedrijf te laten investeren, zijn divers. “We hebben de zaak twintig jaar lang opgebouwd en hebben geen kinderen. Dus is zo’n partij een welkome partner, waarmee we de groeiende verantwoordelijkheid voor onze onderneming kunnen delen”, legt Sack uit.

Sack en Integra spreken van een strategische participatie. “Operationeel is er niets veranderd sinds de instap van Integra. We hebben wel regelmatig contact over strategische zaken, zoals marketing, waarin ze ons helpen met een nieuw plan dat we volgend jaar uitrollen. Hun ervaring komt ons goed van pas”, vertelt Sack.

Ralf De Clercq
Ralf De Clercq© EMY ELLEBOOG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content