In beeld: opbergmeubels voor de massa

In beeld: opbergmeubels voor de massa
© Wouter Rawoens

Zagen op maat © Wouter Rawoens

Zowel de gewone, bruine mdf-platen als de platen met een gekleurd laagje plastic voor de deuren en de wanden van de kast komen aan in de standaardformaat van twee op drie meter. Klanten van Kewlox kunnen kiezen uit meer dan tien breedtes, vijf dieptes en zo'n veertig kleuren. De platen worden in de gevraagde maten verzaagd. Dankzij een industriële tilhulp kan dat door één persoon worden afgehandeld en gaat het sneller vooruit.

Net genoeg voorraad © Wouter Rawoens

Om het bedrijf financieel in balans te houden moet er continu een gezond evenwicht zijn tussen de grondstoffen en de verzaagde onderdelen. Daarom wordt de voorraad PEFC-gecertifieerd hout telkens aangevuld tot een vooraf bepaalde hoeveelheid. Aangezien acryl duurder is, wordt dat pas versneden op het moment dat er een bestelling is.

Berkenhout opschuren © Wouter Rawoens

In een andere hal liggen de stukken ruw beukenhout, die in diverse maten worden geleverd. Eerst worden ze machinaal opgeschuurd en vervolgens stuk voor stuk op kleur en onvolmaaktheden gecontroleerd. Enkel de perfecte stukken gaan in een machine die er aan weerskanten een schuine hoek afsnijdt. De volgende machine maakt twee inkepingen in het houten balkje. Aan het einde van dat proces wordt alles nogmaals manueel gecontroleerd.

Balkjes en hoekstukjes © Wouter Rawoens

De overschotten worden tot kleinere balkjes verzaagd, die op hun beurt versneden worden tot hoekstukjes. Aangezien die niet zichtbaar zijn als de kast volledig is gemonteerd, is het minder erg als daar een vlekje of een kleurverschil op zit. Op die manier gaan bijna geen grondstoffen verloren. Het weinige afval dient als verwarmingsmateriaal en wordt verkocht. Het zaagsel dat tijdens het schuurproces vrijkomt, wordt opgezogen en gebruikt om de fabriek op te warmen.

Staal plooien © Wouter Rawoens

Voor de hoekprofielen vertrekt het team van grote rollen staal van 1,5 millimeter dik. Het staal wordt machinaal geplooid. De stalen profielen bestaan uit één stuk en verlenen de kast haar stevigheid. De profielen worden exact op maat afgesneden en kunnen tot vijf meter lang zijn. Voor de rest komen aan de montage geen schroeven of lijm te pas. Daardoor kan iedereen de kasten perfect zelf thuis monteren en is de kast gemakkelijk te demonteren en te recycleren.

Lijst met onderdelen © Wouter Rawoens

Terwijl Kewlox vroeger met standaardpakketten werkte, wordt nu per klant een lijst met onderdelen opgemaakt. Die worden stuk voor stuk opgehaald in de fabriekshallen en op een kar verzameld. Voor de accessoires, het glas en de spiegels werkt Kewlox samen met externe toeleveranciers.

Met verpakking in de oven © Wouter Rawoens

Als alles is samengebracht op de kar en de laatste kwaliteitscontrole achter de rug is, krijgt het pakket een stempel. Daarna wordt het geheel verpakt in plastic. Dat pakket gaat de oven in, waardoor het plastic krimpt en zo versmelt tot een zeer stevige beschermingslaag. De kasten die niet door de klant worden afgehaald, worden een keer per week geleverd in de Kewlox-winkels of bij de consument thuis.