Maar de adviezen die zijn ouders hem in zijn jeugd hadden ingeprent, hielpen Paul Kumpen om het Hasseltse familiebedrijf Kumpen in de daaropvolgende decennia uit te bouwen tot een winstgevende internationale bouwgroep.

"'Je moet respect voor waarden hebben', kreeg ik altijd te horen", zegt Kumpen, die bezig is aan zijn laatste jaar als voorzitter van Voka Limburg. "Zo moesten wij als kind respect hebben voor leerkrachten en overheidsambtenaren. We moesten dus niet aankomen met flauwiteiten, want dat pakte thuis niet. We moesten ook correct, integer en leergierig zijn. Daar draag ik enorm veel van mee."

"Ik sta ook voor die waarden. Je kunt niet geloven hoe belangrijk die voor mij zijn. Ik eis altijd en overal respect voor die waarden, ook in onze firma. En je merkt dat dat hier ook leeft. We hebben al eens een vergadering gehad waarop een ingenieur zei: 'Zijn we nu wel bezig volgens ons waardenpatroon?' (lacht). Ik heb die waarden dan ook klaar en duidelijk neergeschreven en ze laten circuleren. Ze staan opgesomd op een plastic kaartje. Iedereen die hier werkt, krijgt dat."

"Ik heb ook geprobeerd die waarden door te geven aan mijn kinderen, en ik denk dat ik daarin geslaagd ben", besluit Kumpen.

Maar de adviezen die zijn ouders hem in zijn jeugd hadden ingeprent, hielpen Paul Kumpen om het Hasseltse familiebedrijf Kumpen in de daaropvolgende decennia uit te bouwen tot een winstgevende internationale bouwgroep."'Je moet respect voor waarden hebben', kreeg ik altijd te horen", zegt Kumpen, die bezig is aan zijn laatste jaar als voorzitter van Voka Limburg. "Zo moesten wij als kind respect hebben voor leerkrachten en overheidsambtenaren. We moesten dus niet aankomen met flauwiteiten, want dat pakte thuis niet. We moesten ook correct, integer en leergierig zijn. Daar draag ik enorm veel van mee.""Ik sta ook voor die waarden. Je kunt niet geloven hoe belangrijk die voor mij zijn. Ik eis altijd en overal respect voor die waarden, ook in onze firma. En je merkt dat dat hier ook leeft. We hebben al eens een vergadering gehad waarop een ingenieur zei: 'Zijn we nu wel bezig volgens ons waardenpatroon?' (lacht). Ik heb die waarden dan ook klaar en duidelijk neergeschreven en ze laten circuleren. Ze staan opgesomd op een plastic kaartje. Iedereen die hier werkt, krijgt dat.""Ik heb ook geprobeerd die waarden door te geven aan mijn kinderen, en ik denk dat ik daarin geslaagd ben", besluit Kumpen.