Twee jaar later zijn dat er nog altijd vier op de tien (41,8%). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en La Libre Belgique woensdag op basis van cijfers van het sociaal verzekeringsfonds Acerta.

Uiteraard speelt het financiële aspect een grote rol. "De minimumpensioenen zijn dan wel gelijkgetrokken voor zelfstandigen en werknemers, toch moeten de meeste zelfstandigen nog altijd rondkomen met dat minimum. Bij loontrekkenden ligt dat anders: de meesten komen uit op een pensioen dat hoger ligt", aldus Mieke Bruyninckx van Acerta.

Groepsverzekering

Dat loontrekkenden een hoger pensioen hebben, heeft ook te maken met de groepsverzekering die de meesten genieten bij hun werkgever. "Voor zelfstandigen bestaat iets gelijkaardigs, maar ze moeten dat wel zelf regelen."

Daarnaast willen "willen zelfstandigen graag zelf beslissen hoe hun loopbaan eindigt en zouden velen het dagelijkse contact met hun klanten missen", klinkt het.

Zelfstandigen die na hun pensioen nog aan de slag blijven, verdienen het eerste jaar gemiddeld 9.744 euro bovenop hun pensioenuitkering. Het tweede jaar is dat gemiddeld 6.449 euro, het derde jaar 4.615 euro.

Twee jaar later zijn dat er nog altijd vier op de tien (41,8%). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en La Libre Belgique woensdag op basis van cijfers van het sociaal verzekeringsfonds Acerta. Uiteraard speelt het financiële aspect een grote rol. "De minimumpensioenen zijn dan wel gelijkgetrokken voor zelfstandigen en werknemers, toch moeten de meeste zelfstandigen nog altijd rondkomen met dat minimum. Bij loontrekkenden ligt dat anders: de meesten komen uit op een pensioen dat hoger ligt", aldus Mieke Bruyninckx van Acerta. Dat loontrekkenden een hoger pensioen hebben, heeft ook te maken met de groepsverzekering die de meesten genieten bij hun werkgever. "Voor zelfstandigen bestaat iets gelijkaardigs, maar ze moeten dat wel zelf regelen." Daarnaast willen "willen zelfstandigen graag zelf beslissen hoe hun loopbaan eindigt en zouden velen het dagelijkse contact met hun klanten missen", klinkt het. Zelfstandigen die na hun pensioen nog aan de slag blijven, verdienen het eerste jaar gemiddeld 9.744 euro bovenop hun pensioenuitkering. Het tweede jaar is dat gemiddeld 6.449 euro, het derde jaar 4.615 euro.