Baker Tilly deed het onderzoek in 55 landen, waaronder ook België. Familiebedrijven staan in ons land voor een derde van het bbp en 45 procent van de werkgelegenheid. Bijna driekwart van de Belgische ondernemingen is in familiale handen.

Uit het onderzoek van Baker Tilly blijkt dat 51 procent van de familiale bedrijfsleiders nog niet bezig is met de opvolging, op een moment dat de vergrijzing in Europa volop toeslaat. 57 procent denkt weliswaar dat de onderneming na de opvolging in handen van de familie blijft. 27 procent van de familiale ondernemers geeft aan dat ze eventueel zouden overwegen de onderneming te verkopen.

Veel bedrijfsleiders blijken overigens niet te weten hoe ze aan de opvolging moeten beginnen. Ook over de organisatie van de eigendomsoverdracht blijkt weinig bekend. Baker Tilly wijst in dat verband op enkele essentiële factoren. Zo moet de overdrager duidelijk weten dat de opvolging regelen niet meteen het persoonlijk 'aftreden' hoeft te betekenen. Integendeel, het betekent nieuwe groei via de volgende generatie. Met de opvolging moet men tijdig starten, stelt Baker Tilly nog. Het is een proces dat goed voorbereid moet worden.

De overdragers moeten ook beseffen dat de prijs niet het belangrijkste is, maar wel de continuïteit van de onderneming (ook voor de werknemers).

Baker Tilly deed het onderzoek in 55 landen, waaronder ook België. Familiebedrijven staan in ons land voor een derde van het bbp en 45 procent van de werkgelegenheid. Bijna driekwart van de Belgische ondernemingen is in familiale handen.Uit het onderzoek van Baker Tilly blijkt dat 51 procent van de familiale bedrijfsleiders nog niet bezig is met de opvolging, op een moment dat de vergrijzing in Europa volop toeslaat. 57 procent denkt weliswaar dat de onderneming na de opvolging in handen van de familie blijft. 27 procent van de familiale ondernemers geeft aan dat ze eventueel zouden overwegen de onderneming te verkopen.Veel bedrijfsleiders blijken overigens niet te weten hoe ze aan de opvolging moeten beginnen. Ook over de organisatie van de eigendomsoverdracht blijkt weinig bekend. Baker Tilly wijst in dat verband op enkele essentiële factoren. Zo moet de overdrager duidelijk weten dat de opvolging regelen niet meteen het persoonlijk 'aftreden' hoeft te betekenen. Integendeel, het betekent nieuwe groei via de volgende generatie. Met de opvolging moet men tijdig starten, stelt Baker Tilly nog. Het is een proces dat goed voorbereid moet worden.De overdragers moeten ook beseffen dat de prijs niet het belangrijkste is, maar wel de continuïteit van de onderneming (ook voor de werknemers).