"Hij zei: 'Baron Laurent Wolters (een andere voorganger van Cornélis, nvdr) had zijn eigen stijl, ik heb de mijne, en u zal de uwe hebben. Probeer vooral nooit een ander te imiteren'", aldus Cornélis, die tot eind 2011 vicevoorzitter was van het uitvoerend comité van de Franse groep Total. Vorige week werd hij onverwacht benoemd tot CEO ad interim van Elia, de uitbater van het hoogspanningsnetwerk in België.

"Ik heb vaak aan Demeure gedacht", gaat Cornélis verder. "Het klopt dat je het beste jezelf blijft. Het is niet nodig om bij een ander inspiratie te zoeken voor je manier van managen. Wanneer je dan wordt benoemd voor een nieuwe functie, is het alleen maar te hopen dat je voldoende gerijpt bent, zodat je ze aankan."

Demeure had trouwens nog een tweede advies voor Cornélis, die juryvoorzitter is van de essenscia Innovation wward en voorzitter is van de Innovatiekring, een initiatief om jonge chemiebedrijven te coachen. "Spreek enkel over wat je kent", zei Demeure aan zijn opvolger. Het heeft ertoe geleid dat Cornélis zich als topman van PetroFina enkel uitliet over zaken die verband hielden met zijn bedrijf. "Ik heb nooit deelgenomen aan wat 'het debat over de maatschappij' heette. Ik sprak me dus niet uit over stakingen of over bedrijfssluitingen zoals Renault Vilvoorde. Ik vond mijn legitimiteit in PetroFina, en vond dan ook dat ik enkel over mijn vak kon spreken."

"Hij zei: 'Baron Laurent Wolters (een andere voorganger van Cornélis, nvdr) had zijn eigen stijl, ik heb de mijne, en u zal de uwe hebben. Probeer vooral nooit een ander te imiteren'", aldus Cornélis, die tot eind 2011 vicevoorzitter was van het uitvoerend comité van de Franse groep Total. Vorige week werd hij onverwacht benoemd tot CEO ad interim van Elia, de uitbater van het hoogspanningsnetwerk in België. "Ik heb vaak aan Demeure gedacht", gaat Cornélis verder. "Het klopt dat je het beste jezelf blijft. Het is niet nodig om bij een ander inspiratie te zoeken voor je manier van managen. Wanneer je dan wordt benoemd voor een nieuwe functie, is het alleen maar te hopen dat je voldoende gerijpt bent, zodat je ze aankan."Demeure had trouwens nog een tweede advies voor Cornélis, die juryvoorzitter is van de essenscia Innovation wward en voorzitter is van de Innovatiekring, een initiatief om jonge chemiebedrijven te coachen. "Spreek enkel over wat je kent", zei Demeure aan zijn opvolger. Het heeft ertoe geleid dat Cornélis zich als topman van PetroFina enkel uitliet over zaken die verband hielden met zijn bedrijf. "Ik heb nooit deelgenomen aan wat 'het debat over de maatschappij' heette. Ik sprak me dus niet uit over stakingen of over bedrijfssluitingen zoals Renault Vilvoorde. Ik vond mijn legitimiteit in PetroFina, en vond dan ook dat ik enkel over mijn vak kon spreken."