"We hadden in 2010 net Quid opgericht toen ik Max Levchin op een feestje tegenkwam, een bekende internetondernemer die onder meer aan de wieg stond van PayPal. "Er komt nooit een beter moment om risico te nemen dan nu", zei hij toen en dat is altijd blijven hangen."

"Levchin wees erop dat de risicoappetijt meestal afneemt met de leeftijd. Dat is volstrekt normaal, want de verplichtingen nemen toe, bijvoorbeeld tegenover je gezin en familie. Wie wil ondernemen, mag zich niet laten afschrikken door de omstandigheden. Wie een afwachtende houding aanneemt, zal altijd wel ergens te grote obstakels zien. Voor een goed idee is de tijd altijd rijp."

Gourley had die aansporing van Levchin eigenlijk niet nodig, want de Nieuw-Zeelander had al meermaals de sprong in het duister gewaagd. Gourley had in Nieuw-Zeeland al een technologiebedrijf helpen oprichten. En dat terwijl hij voorbestemd leek tot een carrière in de atletiek. Maar hij verkoos een doctoraat in de fysica, omdat hij wilde weten hoe wereld echt in elkaar zat. Zijn onderzoek concentreerde zich op wiskundige patronen in moderne conflicten. Het bracht hem onder meer naar Irak en vormde de inspiratie voor Quid.

"We hadden in 2010 net Quid opgericht toen ik Max Levchin op een feestje tegenkwam, een bekende internetondernemer die onder meer aan de wieg stond van PayPal. "Er komt nooit een beter moment om risico te nemen dan nu", zei hij toen en dat is altijd blijven hangen.""Levchin wees erop dat de risicoappetijt meestal afneemt met de leeftijd. Dat is volstrekt normaal, want de verplichtingen nemen toe, bijvoorbeeld tegenover je gezin en familie. Wie wil ondernemen, mag zich niet laten afschrikken door de omstandigheden. Wie een afwachtende houding aanneemt, zal altijd wel ergens te grote obstakels zien. Voor een goed idee is de tijd altijd rijp."Gourley had die aansporing van Levchin eigenlijk niet nodig, want de Nieuw-Zeelander had al meermaals de sprong in het duister gewaagd. Gourley had in Nieuw-Zeeland al een technologiebedrijf helpen oprichten. En dat terwijl hij voorbestemd leek tot een carrière in de atletiek. Maar hij verkoos een doctoraat in de fysica, omdat hij wilde weten hoe wereld echt in elkaar zat. Zijn onderzoek concentreerde zich op wiskundige patronen in moderne conflicten. Het bracht hem onder meer naar Irak en vormde de inspiratie voor Quid.