"De mobiliteitsproblemen in België doen zich vooral voor op de trajecten naar en van het werk", zegt Anne-Claire Vanfleteren, de medeoprichter van Commuty. Liefst 66 procent van de woon-werkverplaatsingen gebeurt met de auto. Gemiddeld zitten in die wagens 1,2 mensen. "Carpoolen is een deel van de oplossing. Maar mobiliteit is ingewikkeld. Je hebt een totaaloplossing op maat nodig."

Commuty ontwikkelde een internetplatform, waarop het alle modules verzamelt die bedrijven helpen beter bereikbaar te zijn en hun mobiliteitsprobleem op te lossen. De starter wil carpoolen, fietsen en een beter parkeerbeheer meer ingang doen vinden door nauw samen te werken met de bedrijven.

Als een bedrijf niet genoeg parkeerplaatsen heeft voor alle werknemers die met de wagen komen, zoekt Commuty oplossingen om werknemers te doen carpoolen. Of het stelt vaste parkeerplaatsen ter beschikking van anderen als de gebruiker afwezig is. Commuty garandeert werknemers die met een ander meerijden naar het werk dat ze thuis geraken als hun chauffeur 's avonds afhaakt. Het automatiseert de toekenning van fiscale voordelen voor carpoolers en fietsers, en stimuleert werknemers om veilige fietsroutes te delen met anderen. "Wij onderscheiden ons van andere mobiliteitsprojecten door de begeleiding die we bedrijven aanbieden", weet Vanfleteren.

Omdat je veranderingen gemakkelijker spelend kunt invoeren, biedt Commuty ook een spelmodule aan. Als een werknemer naar het werk fietst of carpoolt, wordt hij beloond met punten. Die worden omgezet in bespaarde brandstof. Het bedrag van die besparing kan worden besteed aan een goed doel.

Lauranne Garitte

"De mobiliteitsproblemen in België doen zich vooral voor op de trajecten naar en van het werk", zegt Anne-Claire Vanfleteren, de medeoprichter van Commuty. Liefst 66 procent van de woon-werkverplaatsingen gebeurt met de auto. Gemiddeld zitten in die wagens 1,2 mensen. "Carpoolen is een deel van de oplossing. Maar mobiliteit is ingewikkeld. Je hebt een totaaloplossing op maat nodig." Commuty ontwikkelde een internetplatform, waarop het alle modules verzamelt die bedrijven helpen beter bereikbaar te zijn en hun mobiliteitsprobleem op te lossen. De starter wil carpoolen, fietsen en een beter parkeerbeheer meer ingang doen vinden door nauw samen te werken met de bedrijven. Als een bedrijf niet genoeg parkeerplaatsen heeft voor alle werknemers die met de wagen komen, zoekt Commuty oplossingen om werknemers te doen carpoolen. Of het stelt vaste parkeerplaatsen ter beschikking van anderen als de gebruiker afwezig is. Commuty garandeert werknemers die met een ander meerijden naar het werk dat ze thuis geraken als hun chauffeur 's avonds afhaakt. Het automatiseert de toekenning van fiscale voordelen voor carpoolers en fietsers, en stimuleert werknemers om veilige fietsroutes te delen met anderen. "Wij onderscheiden ons van andere mobiliteitsprojecten door de begeleiding die we bedrijven aanbieden", weet Vanfleteren. Omdat je veranderingen gemakkelijker spelend kunt invoeren, biedt Commuty ook een spelmodule aan. Als een werknemer naar het werk fietst of carpoolt, wordt hij beloond met punten. Die worden omgezet in bespaarde brandstof. Het bedrag van die besparing kan worden besteed aan een goed doel. Lauranne Garitte