Een mentor voor starters

© istock
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Gentse animatiesoftwaremaker Moovly haalt 2,4 miljoen euro op. Belgische start-ups worden vindingrijk in hun financiering. Daarvoor zijn ze bij Brendon Grunewald, partner bij VenturWise Capital Management en medeoprichter van Moovly, aan het goede adres.

Brendon Grunewald is een tot Belg genaturaliseerde Zuid-Afrikaan uit Port Elisabeth, die als PhD-student in de ruimtefysica veertien maanden in een Zuid-Afrikaans station op de Zuidpool werkte. Zijn managementvennootschap heet dan ook niet toevallig IceVista. “Als je daar zo lang met negen mensen samen zit, leer je dingen over jezelf. Ik wou het bedrijfsleven in”, lacht de zoon van een bedrijfsrevisor.

Siemens haalde hem naar München, waar hij in de prille IP-netwerkdivisie terechtkwam en de kans kreeg als interne entrepreneur veel te reizen en nieuwe activiteiten op te zetten. “Een fantastische opleiding, maar als je ondernemer bent en je aan het einde van de maand hetzelfde loon krijgt als de jongens die om vier uur gaan skiën, doet je dat nadenken.”

In maart 2000 vertrok hij bij Siemens en ging hij zich ernstig bezighouden met 70South, zijn gelauwerde nieuwssite over Antartica. Samen met Peter Vandeurzen (nu C-Mine) vertegenwoordigde hij in Europa ook het messagingbedrijf Tornado Development, waar Jeff Scheinrock CEO was.

Via toenmalig Siemens-directeur Alexander Dewulf werd Grunewald in 2002 CEO van Sinfilo, een van de eerste Belgische hotspotuitbaters en al snel een filiaal van Siemens. VikingCo-CEO Frank Bekkers noemt Grunewald “een doordrijver met een hands-on aanpak”. Volgens Alexander Dewulf paart hij creativiteit en enthousiasme aan sterk projectmanagement: “Een zeldzame combinatie”.

Toen Telenet Sinfilo overnam, werd Grunewald er ruim een jaar vicepresident. Uit die tijd stamt zijn band met Jan Vorstermans, toen chief technology officer van Telenet. “Je kunt hem door dik en dun betrouwen”, zegt Vorstermans over Grunewald.

Van games tot diamant

Toch vertrok Grunewald bij Telenet om zich bij de consultancy van Jeff Scheinrock in Californië te voegen. Hij werd onder meer bestuurder bij het Californische BAM! Entertainment, een gameontwikkelaar die toen al zwaar in de problemen zat. Negen maanden later verloor BAM! zijn gereglementeerde beursnotering. Toen Scheinrock eind 2007 vertrok, ging Grunewald met twee partners het Luxemburgse E6 Ventures leiden, een fonds van 100 miljoen dollar, dat vooral in synthetischediamanttoepassingen zou investeren en uiteindelijk in handen was van De Beers. Grunewald bleef er 3,5 jaar. Onderhandelen is een van zijn sterke punten, vindt hij. “De situatie van alle kanten bekijken om te zien waar de win-win voor iedereen ligt.”

Twee vliegen in één klap

Moovly gaat terug tot 2007, toen Grunewald een kleine participatie nam in Instruxion, het digitale agentschap van oud-Cisco-directeur Geert Coppens, dat animatiefilmpjes maakt voor bedrijven. In 2012 versterkte Grunewald er het management. Instruxion had prima klanten en deed mooie dingen, maar stapelde de verliezen op. “Het was niet schaalbaar. Daarom bekeken we of we met software onze kosten naar beneden konden halen”, zegt Grunewald. Dat werd Moovly, een onlinedienst met prefabmiddelen om animaties te maken. Jan Vorstermans, Ben Geysen, Luc Vanbecelaere, Jonas Dhaenens en Grunewald zelf, onder andere, verschaften kapitaal. Vanuit Vancouver wil de Gentse animatiesoftwaremaker nu zijn groeiende Amerikaanse cliënteel bedienen. Het heeft 2,4 miljoen dollar opgehaald via een kapitaalverhoging in de Canadese beursschelp Pantheon Ventures. Moovly slaat zo twee vliegen in één klap: vers kapitaal en een beursnotering. “De notering geeft ons de kans deals te doen in aandelen, zonder cash”, zegt Grunewald.

Eerder al verwierf Grunewald de controle over Steampunk Wizards Inc, bekend van de Bungee Mummy-games. “Hij is nog altijd op zoek naar een grote exit”, zegt Wim De Graeve, die in 2013 samen met Grunewald en Hans Herpoel (nu CEO Cappelle Pigments) tevergeefs Likva Operations oprichtte om een procedé van thermische-energieopslag te exploiteren. De Graeve: “De businesscase bleef niet overeind.” Grunewald en Jan Vorstermans vormden Likva Operations dan om tot het huidige VenturWise Capital Management, een fonds dat starters moet opkweken en op zoek is naar 50 miljoen euro. Gewezen iMinds-voorzitter Bart Becks is er de derde stichtende partner.

Sinds dit jaar geeft Grunewald aan de Antwerp Management School ook les in Investor and Organization Readiness. Grunewald: “Ik heb het altijd raar gevonden dat er niet meer ondernemerschap in België is. Je hebt hier een enorm goede sociale zekerheid én geen belasting op kapitaal. Als het lukt heb je alle voordelen. Als het niet lukt, word je opgevangen. Dat er niet meer ondernemersgeest is, is verbazend. Maar ik denk dat het aan het komen is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content