"De stemming in de bestuurskamers is euforisch", aldus Ifo-topman Clemens Fuest, in een toelichting.

Fuest wijst erop dat de ondernemers sinds de hereniging van Duitsland (in 1990) nooit zo tevreden waren over de gang van zaken, en ook hun verwachtingen voor de komende maanden gingen erop vooruit.

De Ifo-index kwam in juli uit op 116,0 punten, tegenover 115,2 punten in juni. Analisten rekenden in doorsnee op een lichte terugval, tot 114,9 punten.

De Ifo-index geldt als de voornaamste conjunctuurbarometer van de Duitse economie. De index is gebaseerd op een maandelijkse rondvraag bij ongeveer 7.000 ondernemingen.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar aan het snelste tempo in een jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogde overigens eerder deze week de prognoses voor de grootste economie van de eurozone.

Volgens het IMF neemt het Duitse bbp dit jaar toe met 1,8 procent en volgend jaar met 1,6 procent. De verwachte groei wordt gestut door een robuuste binnenlandse vraag en een sterkere wereldwijde handel, klonk het.

Het bedrijfsklimaat in België is minder euforisch gestemd, blijkt dinsdag uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België die het ondernemersvertrouwen peilt. De ondernemers zijn weliswaar positiever gestemd in de sectoren diensten aan ondernemingen en de handel, maar het tegendeel is het geval in de verwerkende nijverheid en de bouwsector.

"De stemming in de bestuurskamers is euforisch", aldus Ifo-topman Clemens Fuest, in een toelichting.Fuest wijst erop dat de ondernemers sinds de hereniging van Duitsland (in 1990) nooit zo tevreden waren over de gang van zaken, en ook hun verwachtingen voor de komende maanden gingen erop vooruit. De Ifo-index kwam in juli uit op 116,0 punten, tegenover 115,2 punten in juni. Analisten rekenden in doorsnee op een lichte terugval, tot 114,9 punten. De Ifo-index geldt als de voornaamste conjunctuurbarometer van de Duitse economie. De index is gebaseerd op een maandelijkse rondvraag bij ongeveer 7.000 ondernemingen. De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar aan het snelste tempo in een jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogde overigens eerder deze week de prognoses voor de grootste economie van de eurozone. Volgens het IMF neemt het Duitse bbp dit jaar toe met 1,8 procent en volgend jaar met 1,6 procent. De verwachte groei wordt gestut door een robuuste binnenlandse vraag en een sterkere wereldwijde handel, klonk het. Het bedrijfsklimaat in België is minder euforisch gestemd, blijkt dinsdag uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België die het ondernemersvertrouwen peilt. De ondernemers zijn weliswaar positiever gestemd in de sectoren diensten aan ondernemingen en de handel, maar het tegendeel is het geval in de verwerkende nijverheid en de bouwsector.