Deminor krijgt vaste stek in New York

Erik Bomans (Deminor) © belga

Deminor krijgt voor het eerst een vast adres in de Verenigde Staten. Vanuit de Belgische incubator Atelier in New York wil het adviesbureau het contact met gedupeerde Amerikaanse beleggers vergemakkelijken en Europese klanten helpen bij claims tegen oplichter Bernard Madoff.

Het leek een kwestie van tijd voordat Deminor zou neerstrijken in Wall Street, het financiële hart van de wereld. Met zijn afdeling Recovery Services helpt het Brusselse juridische-adviesbureau beleggers verliezen te recupereren in dossiers waar een en ander fout is gelopen. Zo’n dossier is dat van Bernard Madoff, de miljardenoplichter die tijdens de financiële crisis werd ontmaskerd en voor een New Yorkse rechtbank 150 jaar cel kreeg. Deminor vertegenwoordigt een kleine 4000 Europese beleggers die geld verloren aan Madoff en een deel daarvan hopen te recupereren.

Daarvoor beschikt Deminor binnenkort over een adres in hartje Manhattan. Het neemt zijn intrek in Atelier, de ambitieuze Belgische incubator die eerdaags officieel de deuren opent. Atelier is een initiatief van de Belgian-American Chamber of Commerce en biedt onderdak aan jonge Belgische bedrijven die via New York de Verenigde Staten hopen in te palmen.

“We hebben veel klanten in de Verenigde Staten, vooral Amerikaanse institutionele beleggers die betrokken zijn bij de Europese beleggingsdossiers die wij opvolgen”, verklaart Erik Bomans, een partner van Deminor, de stap naar Amerika. “Velen van hen zitten in New York: vermogensbeheerders, pensioenfondsen, maar ook tussenpersonen zoals advocatenbureaus. Om de vele contacten met hen te vergemakkelijken openen we nu een vertegenwoordiging in New York.”

Een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010 gaf een extra duwtje in de rug. Collectieve rechtszaken over financiële instrumenten mogen sindsdien enkel nog in de Verenigde Staten worden gevoerd, als ze ook in de Verenigde Staten werden verhandeld. Voor Europese dossiers waarbij nooit handel is geweest in de Verenigde Staten, moeten gedupeerde Amerikaanse beleggers dus naar een Europese rechtbank trekken. Deminor helpt hen daarbij. De afdeling Recovery Services – intussen afgesplitst in een aparte vennootschap met dertien vaste medewerkers – is steeds meer op Europese schaal actief.
Een aanwezigheid in New York helpt Deminor ook in de omgekeerde richting: Europese klanten bijstaan in de Verenigde Staten. Madoff is daarbij een belangrijk dossier. Deminor vertegenwoordigt een grote groep Europese Madoff-gedupeerden die samen ongeveer 200 miljoen euro te goed hebben. “Dat speelt zich allemaal in New York af”, zegt Bomans. “Er staat 4 miljard dollar geparkeerd op een rekening in New York voor de compensatie van getroffen beleggers. Wij proberen ons deel van de koek van te krijgen.” Een laatste troef van New York is zijn markt voor distressed assets, activa van bedrijven in moeilijkheden. De verkoop daarvan biedt soms een uitweg in Deminor-dossiers.

Deminor doet het voorlopig zonder een permanente vertegenwoordiger in New York. “Er zullen regelmatig medewerkers uit Brussel aanwezig zijn in Atelier. Op termijn komt er mogelijk wel een permanente vertegenwoordiging”, aldus Bomans. Deminor heeft vandaag buitenlandse kantoren in Milaan, Amsterdam en Luxemburg.

Een reportage over Atelier leest u deze week in Trends.

Kris van Hamme, New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content