U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Neem afstand en stel je vragen. "Ligt het probleem bij mij of bij mijn omgeving? Ben ik de enige die last heeft met mijn baas? "Zo krijg je zicht op je noden en op jouw deel van de verantwoordelijkheid in het conflict", zegt Joëlle Huaux.

2 Stel je waardesysteem ter discussie. "In een bedrijf zijn er grote individuele verschillen in werk, organisatie en denken. Om het conflict niet te laten escaleren, moet je dat verschil aanvaarden. Meer nog, je moet je waardesysteem heroverwegen", legt Thibaut uit.

3 Relativeer. "Het leven is als een krukje op vier poten", stelt Huaux. "De poten staan symbool voor je werk, je familie, je relatie en je vrienden. Als op het werk alles vierkant draait, staat het krukje op drie poten. Het komt er dan op aan om je evenwicht te bewaren en vreugde te putten uit de drie andere invloedsferen." Als je pas in dienst bent, is het goed dat je werk absolute prioriteit krijgt. Dat toont je motivatie. Maar op een bepaald moment kan dat ten koste gaan van de rest. Daarom het advies: houd ontspannende activiteiten, die je helpen om je problemen te relativeren, altijd buiten het werk.

4 Wapen je met een schild van neutraliteit. "Een relatie is als een bankrekening. Je doet er zowel stortingen op (zoals positieve investeringen in je relatie) als afhalingen (bijvoorbeeld wanneer je een ontgoocheling oploopt), en je probeert ervoor te zorgen dat je nooit in het rood te gaat", legt Huaux uit. Als het verschil te groot wordt, raak je verzwakt in de relatie en blijf je met onvoldane verwachtingen zitten. Dan is het tijd om je schild van neutraliteit boven te halen. "Stel je neutraal op als een dominante collega je aan het wankelen probeert te brengen. Laat je niet uit het lood slaan en versoepel je manier van denken. De betrokken collega zal niet weten waar hij het heef", zegt Thibaut.

5. Pas je aan en verzorg je communicatie. Laatste stap: creëer een aanpassingszone. Je werkt wellicht nog maar een paar jaar samen met de collega aan het bureau naast je. Je kunt de schade dus beperken. Drie dingen moet je goed onthouden. Ten eerste: blijf in alle omstandigheden vriendelijk. "Volg het win-win/no deal-concept, zelfs als het niet klikt met een collega. Jouw belangen moeten altijd de belangen van de ander voeden", legt Huaux uit. Ten tweede: denk erom dat een bedrijf veel weg heeft van een gezin. "Een manager is als een vader. Zijn rol is cruciaal: de goede verstandhouding in een team hangt sterk van hem af", besluit Huaux.

Coralie Ramon

1 Neem afstand en stel je vragen. "Ligt het probleem bij mij of bij mijn omgeving? Ben ik de enige die last heeft met mijn baas? "Zo krijg je zicht op je noden en op jouw deel van de verantwoordelijkheid in het conflict", zegt Joëlle Huaux.2 Stel je waardesysteem ter discussie. "In een bedrijf zijn er grote individuele verschillen in werk, organisatie en denken. Om het conflict niet te laten escaleren, moet je dat verschil aanvaarden. Meer nog, je moet je waardesysteem heroverwegen", legt Thibaut uit. 3 Relativeer. "Het leven is als een krukje op vier poten", stelt Huaux. "De poten staan symbool voor je werk, je familie, je relatie en je vrienden. Als op het werk alles vierkant draait, staat het krukje op drie poten. Het komt er dan op aan om je evenwicht te bewaren en vreugde te putten uit de drie andere invloedsferen." Als je pas in dienst bent, is het goed dat je werk absolute prioriteit krijgt. Dat toont je motivatie. Maar op een bepaald moment kan dat ten koste gaan van de rest. Daarom het advies: houd ontspannende activiteiten, die je helpen om je problemen te relativeren, altijd buiten het werk.4 Wapen je met een schild van neutraliteit. "Een relatie is als een bankrekening. Je doet er zowel stortingen op (zoals positieve investeringen in je relatie) als afhalingen (bijvoorbeeld wanneer je een ontgoocheling oploopt), en je probeert ervoor te zorgen dat je nooit in het rood te gaat", legt Huaux uit. Als het verschil te groot wordt, raak je verzwakt in de relatie en blijf je met onvoldane verwachtingen zitten. Dan is het tijd om je schild van neutraliteit boven te halen. "Stel je neutraal op als een dominante collega je aan het wankelen probeert te brengen. Laat je niet uit het lood slaan en versoepel je manier van denken. De betrokken collega zal niet weten waar hij het heef", zegt Thibaut.5. Pas je aan en verzorg je communicatie. Laatste stap: creëer een aanpassingszone. Je werkt wellicht nog maar een paar jaar samen met de collega aan het bureau naast je. Je kunt de schade dus beperken. Drie dingen moet je goed onthouden. Ten eerste: blijf in alle omstandigheden vriendelijk. "Volg het win-win/no deal-concept, zelfs als het niet klikt met een collega. Jouw belangen moeten altijd de belangen van de ander voeden", legt Huaux uit. Ten tweede: denk erom dat een bedrijf veel weg heeft van een gezin. "Een manager is als een vader. Zijn rol is cruciaal: de goede verstandhouding in een team hangt sterk van hem af", besluit Huaux.Coralie Ramon