U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas wist met een gericht beleid het korte verzuim in 2011 met 0,5 procentpunt terug te dringen. Goed voor 7,5 actieve voltijdse equivalenten meer of 12.540 minder ziekte-uren op jaarbasis. "We hebben via de leidinggevenden het probleem bespreekbaar gemaakt", zegt hr-manager Gaby Bogaert.

AZ Nikolaas ontstond in 2007 als een fusieziekenhuis in het Waasland en telt vijf campussen over evenveel gemeenten. Er werken 2300 medewerkers. In 2008 bleek AZ Nikolaas de op een na hoogste verzuimcijfers te hebben van dertig Belgische ziekenhuizen. Het schakelde SD Worx in voor een verzuimbeleid. Een deel van het verzuim was een gevolg van de verschillende regimes voor ziektemelding in de twee ziekenhuizen van voor de fusie. Daaruit ontstonden misverstanden of misbruik.

Toch groef het AZ wat dieper. "We communiceerden duidelijk dat ziek zijn op zich niet fout is, maar dat we in het belang van de gezondheid van de medewerkers handelden. Die vroegen ook zelf om een actieplan, omdat sommige van hun collega's er de kantjes van afliepen en dat zorgt voor een slechte sfeer", zegt Gaby Bogaert. "Daarnaast hebben we een verplichte opleiding voor alle leidinggevenden georganiseerd." De leidinggevende heeft de sleutel in handen om het verzuim terug te dringen. Wat kan hij doen? Toon begrip voor wit verzuim, stel duidelijke meldingsregels op, bel iemand die een tijd uit roulatie op en bespreek zijn re-integratie wanneer hij terugkeert.

Dit is een uittreksel uit het artikel over ziekteverzuim in de nieuwe Trends.

Het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas wist met een gericht beleid het korte verzuim in 2011 met 0,5 procentpunt terug te dringen. Goed voor 7,5 actieve voltijdse equivalenten meer of 12.540 minder ziekte-uren op jaarbasis. "We hebben via de leidinggevenden het probleem bespreekbaar gemaakt", zegt hr-manager Gaby Bogaert. AZ Nikolaas ontstond in 2007 als een fusieziekenhuis in het Waasland en telt vijf campussen over evenveel gemeenten. Er werken 2300 medewerkers. In 2008 bleek AZ Nikolaas de op een na hoogste verzuimcijfers te hebben van dertig Belgische ziekenhuizen. Het schakelde SD Worx in voor een verzuimbeleid. Een deel van het verzuim was een gevolg van de verschillende regimes voor ziektemelding in de twee ziekenhuizen van voor de fusie. Daaruit ontstonden misverstanden of misbruik. Toch groef het AZ wat dieper. "We communiceerden duidelijk dat ziek zijn op zich niet fout is, maar dat we in het belang van de gezondheid van de medewerkers handelden. Die vroegen ook zelf om een actieplan, omdat sommige van hun collega's er de kantjes van afliepen en dat zorgt voor een slechte sfeer", zegt Gaby Bogaert. "Daarnaast hebben we een verplichte opleiding voor alle leidinggevenden georganiseerd." De leidinggevende heeft de sleutel in handen om het verzuim terug te dringen. Wat kan hij doen? Toon begrip voor wit verzuim, stel duidelijke meldingsregels op, bel iemand die een tijd uit roulatie op en bespreek zijn re-integratie wanneer hij terugkeert.Dit is een uittreksel uit het artikel over ziekteverzuim in de nieuwe Trends.