1 De timide dwergen. U hoort hen nooit, maar toch vindt u onder hen uw beste medestanders. Aarzel niet om hen het woord te geven.

2 De uitbundige dwergen. Ze leggen beslag op de nabespreking om u nadrukkelijk te bedanken voor uw bijdrage. Laat u niet in slaap wiegen door hun welwillende woorden.

3 De naïeve dwergen. Ze stellen vragen die niet ter zake doen of die u al hebt beantwoord. Grijp dit aan als een kans om nog eens uw punt te maken.

4 De slapende dwergen. Ze dagdromen of tokkelen op hun slimme telefoon. Ga dichter bij hen staan en kijk hen in de ogen om hen bij uw verhaal te betrekken.

5 De ritselende dwergen. Ze komen te laat, verstoren uw praatje door ergens anders te gaan zitten of fluisteren tegen hun buurman. Doe net hetzelfde als met de slapende dwergen.

6 De professionele dwergen. Overtuigd als ze zijn dat ze meer weten over het onderwerp dan u, spreiden ze hun kennis tentoon. Geen hen eenmaal het woord en bedank hen overdreven voor hun bijdrage.

7 De nurkse dwergen. Ze stellen u geen vragen, maar spreken u onbeschaamd tegen. Ze zoeken de controverse op. Blijf kalm en probeer hun argumenten te ontkrachten.

Benny Debruyne

Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

1 De timide dwergen. U hoort hen nooit, maar toch vindt u onder hen uw beste medestanders. Aarzel niet om hen het woord te geven.2 De uitbundige dwergen. Ze leggen beslag op de nabespreking om u nadrukkelijk te bedanken voor uw bijdrage. Laat u niet in slaap wiegen door hun welwillende woorden.3 De naïeve dwergen. Ze stellen vragen die niet ter zake doen of die u al hebt beantwoord. Grijp dit aan als een kans om nog eens uw punt te maken.4 De slapende dwergen. Ze dagdromen of tokkelen op hun slimme telefoon. Ga dichter bij hen staan en kijk hen in de ogen om hen bij uw verhaal te betrekken.5 De ritselende dwergen. Ze komen te laat, verstoren uw praatje door ergens anders te gaan zitten of fluisteren tegen hun buurman. Doe net hetzelfde als met de slapende dwergen.6 De professionele dwergen. Overtuigd als ze zijn dat ze meer weten over het onderwerp dan u, spreiden ze hun kennis tentoon. Geen hen eenmaal het woord en bedank hen overdreven voor hun bijdrage.7 De nurkse dwergen. Ze stellen u geen vragen, maar spreken u onbeschaamd tegen. Ze zoeken de controverse op. Blijf kalm en probeer hun argumenten te ontkrachten.Benny Debruyne Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.