Breng de ongeschreven regels in uw bedrijf in kaart

Tal van ongeschreven regels zetten een rem op de productiviteit van werknemers of saboteren veranderingsprocessen. Hoe herkent en neutraliseert u die verborgen saboteurs?

"Bedrijfsleiders hebben vaak het gevoel dat de inspanningen om een onderneming efficiënter te maken niet helemaal in verhouding staan tot het resultaat. Dat komt omdat er zich onder hun radar een heleboel afspeelt waarvan ze niet op de hoogte zijn", zegt Marcel Van der Avert, managing director van trainings- en consultancybureau Zenit en docent aan de Antwerp Management School.

Volgens Van der Avert moeten bedrijfsleiders zich bij de uitstippeling van hun koers door twee radarschermen laten leiden: aan de ene kant het scherm met de financiële gegevens, aan de andere kant het scherm met de verborgen bedrijfsprocessen. Samen laten die zich nog het beste omschrijven als de cultuur van een onderneming. Dan gaat het bijvoorbeeld over de relatie tussen leidinggevenden en hun teamleden, de waarden die ze delen of de positieve kenmerken van een onderneming.

Die ongeschreven regels omschrijft Van der Avert als een manier van denken en handelen die het gevolg is van de formele regels en de leiderschapsstijl in een organisatie. Ze hebben een dwingend karakter, maar zijn nergens op papier vastgelegd. "Het zijn dikwijls echte saboteurs. Met deze vier stappen kunt u achterhalen welke zaken uw bedrijfsprocessen stroef doen lopen.

1 Breng de grote lijnen van de formele organisatie in kaart, zodat het duidelijk is hoe de onderneming zich organiseert om haar doelstellingen te halen.

2 Organiseer sessies met de werknemers om de ongeschreven regels bloot te leggen. Zowel medewerkers, teamleiders als managers moeten daarbij aan bod komen.

3 Maak een overzicht van de ongeschreven regels en de mate waarin ze de oorzaak zijn van een ongewenste situatie.

4 Organiseer een workshop om de resultaten te presenteren aan alle werknemers om de ongeschreven regels bespreekbaar te maken.

Sven Vonck

Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Breng de ongeschreven regels in uw bedrijf in kaartTal van ongeschreven regels zetten een rem op de productiviteit van werknemers of saboteren veranderingsprocessen. Hoe herkent en neutraliseert u die verborgen saboteurs? "Bedrijfsleiders hebben vaak het gevoel dat de inspanningen om een onderneming efficiënter te maken niet helemaal in verhouding staan tot het resultaat. Dat komt omdat er zich onder hun radar een heleboel afspeelt waarvan ze niet op de hoogte zijn", zegt Marcel Van der Avert, managing director van trainings- en consultancybureau Zenit en docent aan de Antwerp Management School. Volgens Van der Avert moeten bedrijfsleiders zich bij de uitstippeling van hun koers door twee radarschermen laten leiden: aan de ene kant het scherm met de financiële gegevens, aan de andere kant het scherm met de verborgen bedrijfsprocessen. Samen laten die zich nog het beste omschrijven als de cultuur van een onderneming. Dan gaat het bijvoorbeeld over de relatie tussen leidinggevenden en hun teamleden, de waarden die ze delen of de positieve kenmerken van een onderneming. Die ongeschreven regels omschrijft Van der Avert als een manier van denken en handelen die het gevolg is van de formele regels en de leiderschapsstijl in een organisatie. Ze hebben een dwingend karakter, maar zijn nergens op papier vastgelegd. "Het zijn dikwijls echte saboteurs. Met deze vier stappen kunt u achterhalen welke zaken uw bedrijfsprocessen stroef doen lopen.1 Breng de grote lijnen van de formele organisatie in kaart, zodat het duidelijk is hoe de onderneming zich organiseert om haar doelstellingen te halen.2 Organiseer sessies met de werknemers om de ongeschreven regels bloot te leggen. Zowel medewerkers, teamleiders als managers moeten daarbij aan bod komen.3 Maak een overzicht van de ongeschreven regels en de mate waarin ze de oorzaak zijn van een ongewenste situatie.4 Organiseer een workshop om de resultaten te presenteren aan alle werknemers om de ongeschreven regels bespreekbaar te maken.Sven VonckTijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.