U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Stel jezelf doelen in verschillende levensgebieden: carrière, relatie(s), netwerk, geld, gezondheid, voeding, familie, studie, sport en ontspanning.

2 Stel jezelf de vraag: waar wil ik staan over een jaar? Over 5 jaar? Over 10 jaar?

3 Deel alles op in kleine behapbare brokjes. 'Think Big' is een schitterend advies, behalve als het ervoor zorgt dat je jezelf afschrikt door te snel te veel te willen bereiken. Het is vooral niet de bedoeling om jezelf extra onder druk te zetten.

4 Maak je doelen concreet: 'Meer aan sport doen' is te vaag. Vijf minuten sporten als je voorheen nooit bewogen hebt, is beter, maar veel resultaat zul je er niet mee halen. Formuleer zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld : 2 keer per week 1 uur of minstens 25 kilometer fietsen.

5 Zorg dat je met je doelen niet in het vaarwater zit van je omgeving. Maak ze met andere woorden 'ecologisch verantwoord' : 3 uur per dag extra in je job investeren, zonder rekening te houden met het ritme van je partner of de kinderen, zou je wel eens zuur kunnen opbreken.

Ilse Gysel is trainer en coach persoonlijke ontwikkeling bij De Hoofdrol.

1 Stel jezelf doelen in verschillende levensgebieden: carrière, relatie(s), netwerk, geld, gezondheid, voeding, familie, studie, sport en ontspanning.2 Stel jezelf de vraag: waar wil ik staan over een jaar? Over 5 jaar? Over 10 jaar?3 Deel alles op in kleine behapbare brokjes. 'Think Big' is een schitterend advies, behalve als het ervoor zorgt dat je jezelf afschrikt door te snel te veel te willen bereiken. Het is vooral niet de bedoeling om jezelf extra onder druk te zetten.4 Maak je doelen concreet: 'Meer aan sport doen' is te vaag. Vijf minuten sporten als je voorheen nooit bewogen hebt, is beter, maar veel resultaat zul je er niet mee halen. Formuleer zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld : 2 keer per week 1 uur of minstens 25 kilometer fietsen. 5 Zorg dat je met je doelen niet in het vaarwater zit van je omgeving. Maak ze met andere woorden 'ecologisch verantwoord' : 3 uur per dag extra in je job investeren, zonder rekening te houden met het ritme van je partner of de kinderen, zou je wel eens zuur kunnen opbreken. Ilse Gysel is trainer en coach persoonlijke ontwikkeling bij De Hoofdrol.