U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Nieuwkomers. Jonge, kleine bedrijven die soms opzettelijk tegen heilige huisjes schoppen. Valve Corporation, een ontwikkelaar van videogames, verwacht van zijn medewerkers dat die zelf bepalen wanneer en aan welke projecten ze werken. Medewerkers worden aangemoedigd hun bureau te verslepen naar waar de actie plaatsvindt. Voor een klein bedrijfje is het uiteraard niet moeilijk non-conformistisch te zijn. Verwacht niet dat het experiment van zo'n start-up automatisch slaagt in een groter, gevestigd bedrijf.

Verwante soorten. Ook al gaat het niet om echte bedrijven, deze organisaties kunnen wel nuttige inzichten verschaffen. De Anonieme Alcoholisten bijvoorbeeld bewijzen hoe een organisatie die een duidelijk doel nastreeft, kan functioneren zonder formele controlesystemen. Doorgaans is het wijzer om de managementideeën van dergelijke organisaties vanop een afstand te bewonderen dan ze in te voeren in een bedrijf dat winst wil maken. Toch kunnen hun ongewone principes soms een bron van inspiratie zijn, op voorwaarde dat je er zorgvuldig mee omspringt.

Vreemde vogels. Zeer succesvolle ondernemingen die, ondanks hun grote omvang, gewoon volgens hun eigen regels werken. Het Morning Star, tomatenverwerkend bedrijf uit Californië, redde het ruim twee decennia lang prima zonder managers. Vrijwel alle bedrijven van dit type zijn in handen van families of trusts, die hen helpen hun eigenheid te vrijwaren. Morning Star bijvoorbeeld noteert niet op de beurs. Kijk uit als je hun ideeën overneemt, tenzij je bedrijf over mechanismen beschikt om zich af te schermen van de dagelijkse druk van de aandeelhouders.

Dansende reuzen. Grote, traditionele bedrijven die geëxperimenteerd hebben met ongewone modellen. De Chinese fabrikant Haier riep een zeer gedecentraliseerde budgetteringsprocedure in het leven, waardoor elk team afzonderlijk rekenschap verschuldigd is. De methodes van dansende reuzen kunnen prima inspiratiebronnen zijn, omdat ze de kritische blik van aandeelhouders al hebben doorstaan.

Bron: Harvard Business Review

Nieuwkomers. Jonge, kleine bedrijven die soms opzettelijk tegen heilige huisjes schoppen. Valve Corporation, een ontwikkelaar van videogames, verwacht van zijn medewerkers dat die zelf bepalen wanneer en aan welke projecten ze werken. Medewerkers worden aangemoedigd hun bureau te verslepen naar waar de actie plaatsvindt. Voor een klein bedrijfje is het uiteraard niet moeilijk non-conformistisch te zijn. Verwacht niet dat het experiment van zo'n start-up automatisch slaagt in een groter, gevestigd bedrijf.Verwante soorten. Ook al gaat het niet om echte bedrijven, deze organisaties kunnen wel nuttige inzichten verschaffen. De Anonieme Alcoholisten bijvoorbeeld bewijzen hoe een organisatie die een duidelijk doel nastreeft, kan functioneren zonder formele controlesystemen. Doorgaans is het wijzer om de managementideeën van dergelijke organisaties vanop een afstand te bewonderen dan ze in te voeren in een bedrijf dat winst wil maken. Toch kunnen hun ongewone principes soms een bron van inspiratie zijn, op voorwaarde dat je er zorgvuldig mee omspringt.Vreemde vogels. Zeer succesvolle ondernemingen die, ondanks hun grote omvang, gewoon volgens hun eigen regels werken. Het Morning Star, tomatenverwerkend bedrijf uit Californië, redde het ruim twee decennia lang prima zonder managers. Vrijwel alle bedrijven van dit type zijn in handen van families of trusts, die hen helpen hun eigenheid te vrijwaren. Morning Star bijvoorbeeld noteert niet op de beurs. Kijk uit als je hun ideeën overneemt, tenzij je bedrijf over mechanismen beschikt om zich af te schermen van de dagelijkse druk van de aandeelhouders.Dansende reuzen. Grote, traditionele bedrijven die geëxperimenteerd hebben met ongewone modellen. De Chinese fabrikant Haier riep een zeer gedecentraliseerde budgetteringsprocedure in het leven, waardoor elk team afzonderlijk rekenschap verschuldigd is. De methodes van dansende reuzen kunnen prima inspiratiebronnen zijn, omdat ze de kritische blik van aandeelhouders al hebben doorstaan.Bron: Harvard Business Review