U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

De architecten Caroline Das (rechts op de foto) en Kim Nivelle hebben in mei 2012 een feitelijke vereniging opgericht voor een nieuw activiteit: de productie en de verkoop van juwelen voor mannen en vrouwen en andere accessoires die worden gemaakt met een 3D-printer. Dat gebeurt onder de merknaam Damn. Ze maken onder meer gepersonaliseerde manchetknopen of een broche uit messing.

Het grote voordeel van een feitelijke vereniging is volgens de dames van Damn de beperkte investering. "Daardoor kunnen we investeren in onze ontwerpen." De twee ondernemers

investeerden hun eigen middelen en namen deel aan het traject Marked 2012, een organisatie van Stad Genk/C-Mine en Cultuurplatform Design die designers stimuleert te ondernemen.

Frank Glorieux, van het boekhouding- en auditkantoor Vandelanotte, ziet een feitelijke vereniging vooral voor een groepje vrienden dat bijvoorbeeld een kaartersclub opricht en doorgroeit naar een vzw. Als het professioneel wordt gebruikt, gaat het om eenmanszaken van ondernemers die elk een btw-nummer hebben. "Ze treden dan naar buiten als een onderneming met één merknaam, maar daarachter gaan aparte juridische entiteiten schuil."

Dat klopt, bevestigt het ondernemersduo van Damn. "Aangezien zowel Kim als ikzelf al als architect geregistreerd staan met een btw-nummer, was de oprichting van een feitelijke vereniging een relatief makkelijke manier om met de merknaam Damn naar buiten te komen", zegt Das. "Dit was voor ons de eerste grote stap buiten de architectuurwereld, waarbij we wilden toetsen in hoeverre we Damn de komende jaren uitbouwen."

Het groot pluspunt is dat het goedkoop en laagdrempelig is. "Een btw-nummer aanvragen en je bent vertrokken", zegt Glorieux. Toch heeft hij het niet begrepen op het statuut. "Als je met zijn drieën in een feitelijke vereniging de contracten tekent, dan sta je alle drie met je persoonlijke vermogen in voor het ondernemingsrisico. Als je daarentegen een vennootschap opricht, kun je alleen aangesproken worden op het kapitaal van de vennootschap."

Twee tips:

1 Spreek af wat er gebeurt als je iemand in dienst neemt, want een feitelijke vereniging kan niemand aannemen. Alleen de juridische structuren die achter de feitelijke vereniging schuilgaan.

2 Maak afspraken over een verdeelsleutel en kies voor sluitende afspraken. Als er twee partners zijn, is het goed mogelijk dat de ene vijf uur per week meer werkt dan de andere.

Benny Debruyne

De architecten Caroline Das (rechts op de foto) en Kim Nivelle hebben in mei 2012 een feitelijke vereniging opgericht voor een nieuw activiteit: de productie en de verkoop van juwelen voor mannen en vrouwen en andere accessoires die worden gemaakt met een 3D-printer. Dat gebeurt onder de merknaam Damn. Ze maken onder meer gepersonaliseerde manchetknopen of een broche uit messing. Het grote voordeel van een feitelijke vereniging is volgens de dames van Damn de beperkte investering. "Daardoor kunnen we investeren in onze ontwerpen." De twee ondernemers investeerden hun eigen middelen en namen deel aan het traject Marked 2012, een organisatie van Stad Genk/C-Mine en Cultuurplatform Design die designers stimuleert te ondernemen. Frank Glorieux, van het boekhouding- en auditkantoor Vandelanotte, ziet een feitelijke vereniging vooral voor een groepje vrienden dat bijvoorbeeld een kaartersclub opricht en doorgroeit naar een vzw. Als het professioneel wordt gebruikt, gaat het om eenmanszaken van ondernemers die elk een btw-nummer hebben. "Ze treden dan naar buiten als een onderneming met één merknaam, maar daarachter gaan aparte juridische entiteiten schuil." Dat klopt, bevestigt het ondernemersduo van Damn. "Aangezien zowel Kim als ikzelf al als architect geregistreerd staan met een btw-nummer, was de oprichting van een feitelijke vereniging een relatief makkelijke manier om met de merknaam Damn naar buiten te komen", zegt Das. "Dit was voor ons de eerste grote stap buiten de architectuurwereld, waarbij we wilden toetsen in hoeverre we Damn de komende jaren uitbouwen."Het groot pluspunt is dat het goedkoop en laagdrempelig is. "Een btw-nummer aanvragen en je bent vertrokken", zegt Glorieux. Toch heeft hij het niet begrepen op het statuut. "Als je met zijn drieën in een feitelijke vereniging de contracten tekent, dan sta je alle drie met je persoonlijke vermogen in voor het ondernemingsrisico. Als je daarentegen een vennootschap opricht, kun je alleen aangesproken worden op het kapitaal van de vennootschap." Twee tips:1 Spreek af wat er gebeurt als je iemand in dienst neemt, want een feitelijke vereniging kan niemand aannemen. Alleen de juridische structuren die achter de feitelijke vereniging schuilgaan.2 Maak afspraken over een verdeelsleutel en kies voor sluitende afspraken. Als er twee partners zijn, is het goed mogelijk dat de ene vijf uur per week meer werkt dan de andere.Benny Debruyne