U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 De ondernemer en niet de business angels stelt zichzelf in vraag

"Als het niet klikt tussen ondernemer en business angel omdat ze een andere persoonlijkheid hebben, heeft dat geen impact", ontdekte de Vlerick-professor. "Wat wel een rol speelt, zijn conflicten over de strategie van het bedrijf. Ze hebben geen impact op de businessangel, maar zorgen er wel voor dat de ondernemer zichzelf ter discussie stelt en zijn businessangel een bemoeial begint te vinden. Het belangrijkste zijn conflicten over de doelstellingen. Als een ondernemer vooral zijn marktaandeel wil verhogen, terwijl de businessangel streeft naar zo veel mogelijk return op zijn investering, levert dat discussies op waaruit beide partijen besluiten dat het niet mogelijk is met elkaar samen te werken." Net als in een huwelijk moeten businessangel en ondernemer met elkaar leren praten. Ga er niet van uit dat je partner weet wat je bedoelt en verwijs ook niet te snel naar het businessplan, want dat is te oppervlakkig. "Het is de mondelinge communicatie die telt. Je moet daarbij heel diep gaan."

2 Te veel conflict is nefast voor de innovatie

In heel wat bedrijven wordt graag gekoketteerd met een flinke dosis conflict. Dat de meningen al eens botsen, wordt gezien als een bron van creativiteit. Uit het onderzoek van Collewaert blijkt dat te veel conflicten de innovatie wurgt. "De ondernemer vindt dan dat hij te veel tijd moet steken in discussies met de businessangel, waardoor hij niet kan voortdoen met het echte werk. "Te veel communicatie kan erop wijzen dat je eigenlijk niet goed communiceert", zegt Veroniek Collewaert. "Als je de neiging hebt alleen nog maar over je conflict te praten met elkaar, is het beter wat minder te communiceren." Als je te veel discussies in een start-up wil vermijden, spreek je op voorhand beter af wie de leiding neemt in de samenwerking. "Het is beter dat er een duidelijke leider is dan gelijkwaardigheid."

1 De ondernemer en niet de business angels stelt zichzelf in vraag"Als het niet klikt tussen ondernemer en business angel omdat ze een andere persoonlijkheid hebben, heeft dat geen impact", ontdekte de Vlerick-professor. "Wat wel een rol speelt, zijn conflicten over de strategie van het bedrijf. Ze hebben geen impact op de businessangel, maar zorgen er wel voor dat de ondernemer zichzelf ter discussie stelt en zijn businessangel een bemoeial begint te vinden. Het belangrijkste zijn conflicten over de doelstellingen. Als een ondernemer vooral zijn marktaandeel wil verhogen, terwijl de businessangel streeft naar zo veel mogelijk return op zijn investering, levert dat discussies op waaruit beide partijen besluiten dat het niet mogelijk is met elkaar samen te werken." Net als in een huwelijk moeten businessangel en ondernemer met elkaar leren praten. Ga er niet van uit dat je partner weet wat je bedoelt en verwijs ook niet te snel naar het businessplan, want dat is te oppervlakkig. "Het is de mondelinge communicatie die telt. Je moet daarbij heel diep gaan."2 Te veel conflict is nefast voor de innovatieIn heel wat bedrijven wordt graag gekoketteerd met een flinke dosis conflict. Dat de meningen al eens botsen, wordt gezien als een bron van creativiteit. Uit het onderzoek van Collewaert blijkt dat te veel conflicten de innovatie wurgt. "De ondernemer vindt dan dat hij te veel tijd moet steken in discussies met de businessangel, waardoor hij niet kan voortdoen met het echte werk. "Te veel communicatie kan erop wijzen dat je eigenlijk niet goed communiceert", zegt Veroniek Collewaert. "Als je de neiging hebt alleen nog maar over je conflict te praten met elkaar, is het beter wat minder te communiceren." Als je te veel discussies in een start-up wil vermijden, spreek je op voorhand beter af wie de leiding neemt in de samenwerking. "Het is beter dat er een duidelijke leider is dan gelijkwaardigheid."