U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Kies het vennootschap-onder-firmastatuut (vof), een voordelige vorm van opstarten waar geen minimumkapitaal of notaris voor nodig is.

2 Koop tweedehandse meubelen en apparatuur.

3 Let op met kortingen voor verzekeringen en software. Vaak vallen ze op lange termijn duurder uit.

4 Maak gebruik van gebruiksvriendelijke en gratis onlinetools voor de website, de webshop, facturen en nieuwsbrieven. Zorg er wel voor dat het resultaat professioneel oogt. Anders zoekt u beter hulp.

5 Recycleer verpakkingen door er een opvallende sticker van het bedrijf op te kleven.

6 Neem een boekhouder in de arm. Sommige uitgaven zijn op termijn besparingen.

7 Probeer te starten in uw slaapkamer of garage en werk met coworkingkantoren. Zo spaart u de kosten van een vast kantoor uit.

8 Stuur meteen een factuur, want heel wat facturen worden te laat betaald. Krijgt u een vraag voor maatwerk, vraag dan prefinanciering aan de klant.

9 Probeer het zonder wagen als het kan. De trein en een plooifiets brengen u bijna overal.

10 Doe aan ruilhandel met andere bedrijven als hun producten u interesseren.

Bron: Hans Hermans, Start in je eigen garage. 48 originele tips om goedkoper een eigen zaak te starten, Compact Publishing, 2013, 48 blz.

1 Kies het vennootschap-onder-firmastatuut (vof), een voordelige vorm van opstarten waar geen minimumkapitaal of notaris voor nodig is.2 Koop tweedehandse meubelen en apparatuur.3 Let op met kortingen voor verzekeringen en software. Vaak vallen ze op lange termijn duurder uit.4 Maak gebruik van gebruiksvriendelijke en gratis onlinetools voor de website, de webshop, facturen en nieuwsbrieven. Zorg er wel voor dat het resultaat professioneel oogt. Anders zoekt u beter hulp.5 Recycleer verpakkingen door er een opvallende sticker van het bedrijf op te kleven.6 Neem een boekhouder in de arm. Sommige uitgaven zijn op termijn besparingen.7 Probeer te starten in uw slaapkamer of garage en werk met coworkingkantoren. Zo spaart u de kosten van een vast kantoor uit.8 Stuur meteen een factuur, want heel wat facturen worden te laat betaald. Krijgt u een vraag voor maatwerk, vraag dan prefinanciering aan de klant.9 Probeer het zonder wagen als het kan. De trein en een plooifiets brengen u bijna overal.10 Doe aan ruilhandel met andere bedrijven als hun producten u interesseren.Bron: Hans Hermans, Start in je eigen garage. 48 originele tips om goedkoper een eigen zaak te starten, Compact Publishing, 2013, 48 blz.