Uzelf geruststellen. Neem de omgeving goed in u op. Kijk naar de ruimte, de mensen, de interactie, zodat u in het hier en nu staat. Daardoor verdwijnt het gevoel dat u een vreemdeling bent. Bedenkt met welk soort mensen u doorgaans gemakkelijk contact legt en kies die uit. Zijn het mannen of juist vrouwen? Dikke mensen of oudere mensen?

Het gesprek openen. U hoeft niet noodzakelijk iets interessants te zeggen. Mensen vinden het prettig als u het initiatief neemt tot een gesprek. Het onderwerp waarmee u binnenkomt, is bij voorkeur zo neutraal mogelijk: het weer, de file, hoe warm het is of hoe koud of hoe druk. Zo kunnen elkaar aftasten.

Contact! Contact leggen begint met kijken. Om oogcontact te krijgen, moet u soms even bewegen of om iemand heen lopen. Dan volgt de openingszin. Met een te bruuske entree loopt u eerder kans brokken te maken dan contact te leggen. Voor het benaderen van een groepje maakt u eerst oogcontact met iemand uit de groep. Wacht tot u via dat oogcontact 'toestemming' krijgt om in de groep te treden; die persoon zal een stapje opzij doen. Dan stelt u zichzelf voor. Om vervolgens te zeggen: "Maar ik onderbrak jullie."

Spiegelen. Op een subtiele manier kunt u ongeveer dezelfde houding aannemen als uw gesprekspartner. De ander wordt daar rustig van en uzelf waarschijnlijk ook.

Luisteren. Naar diegenen die zelf het beste luisteren, wordt vaak het meest geluisterd. Luisteren is een vorm van aandacht geven; en iedereen vindt het prettig aandacht te krijgen.

Bron: Intermediair.nl

Uzelf geruststellen. Neem de omgeving goed in u op. Kijk naar de ruimte, de mensen, de interactie, zodat u in het hier en nu staat. Daardoor verdwijnt het gevoel dat u een vreemdeling bent. Bedenkt met welk soort mensen u doorgaans gemakkelijk contact legt en kies die uit. Zijn het mannen of juist vrouwen? Dikke mensen of oudere mensen? Het gesprek openen. U hoeft niet noodzakelijk iets interessants te zeggen. Mensen vinden het prettig als u het initiatief neemt tot een gesprek. Het onderwerp waarmee u binnenkomt, is bij voorkeur zo neutraal mogelijk: het weer, de file, hoe warm het is of hoe koud of hoe druk. Zo kunnen elkaar aftasten. Contact! Contact leggen begint met kijken. Om oogcontact te krijgen, moet u soms even bewegen of om iemand heen lopen. Dan volgt de openingszin. Met een te bruuske entree loopt u eerder kans brokken te maken dan contact te leggen. Voor het benaderen van een groepje maakt u eerst oogcontact met iemand uit de groep. Wacht tot u via dat oogcontact 'toestemming' krijgt om in de groep te treden; die persoon zal een stapje opzij doen. Dan stelt u zichzelf voor. Om vervolgens te zeggen: "Maar ik onderbrak jullie." Spiegelen. Op een subtiele manier kunt u ongeveer dezelfde houding aannemen als uw gesprekspartner. De ander wordt daar rustig van en uzelf waarschijnlijk ook. Luisteren. Naar diegenen die zelf het beste luisteren, wordt vaak het meest geluisterd. Luisteren is een vorm van aandacht geven; en iedereen vindt het prettig aandacht te krijgen. Bron: Intermediair.nl