Boekenbeurs krijgt extra ruimte

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Boekenbeurs barst uit haar voegen. De eigenaar van het gebouw, Artexis Group, wil het in oppervlakte verdubbelen. Het bedrijf groeide uit tot een Europese speler in de exploitatie en de organisatie van beurzen.

“De boekenbeurs barst stilaan uit haar voegen”, waarschuwt Dirk Van Roy, gedelegeerd bestuurder van Artexis Belgium, de uitbater en eigenaar van Antwerp Expo, waar de beurs plaatsvindt. “Door het te grote aantal bezoekers op een kleine oppervlakte verliest de beurs aan aantrekkingskracht en beleving. Om hun letterlijk meer ruimte te geven, willen we het aantal vierkante meters verdubbelen naar 27.000.”

Artexis Belgium voert gesprekken met Stad Antwerpen over de inplanting van een nieuw gebouw, inclusief een congrespaleis en een ondergrondse parking. De auto’s van de bezoekers hinderen nu de buurt en zijn het slachtoffer van beboetende agenten.

De modernisering kost 50 miljoen euro. Group: “We gaan uit van een PPS-structuur, waarin de stad en andere overheden een deel van de kosten dragen of de randvoorwaarden scheppen die een gezonde exploitatie mogelijk maken.”

Artexis Group, met zetel in Brussel, haalt 91,5 miljoen omzet. Vorig jaar werd CEO Eric Everard Manager van het Jaar bij Trends-Tendances. Hij startte aan de UCL met een faculteitsblad, organiseerde studentenbeurzen en lanceerde Student Welcome Packets, in 1991 in heel Europa verspreid op 2 miljoen exemplaren.

Hij verkocht zijn zaak aan Reed Elsevier, en kocht ze later terug voor een euro. Het zusterbedrijf easyFairs richt beurzen in, waar het voor de exploitanten voor een lage prijs – pakweg 5000 euro – een standaardstand bouwt. EasyFairs organiseert tachtig beurzen in vijftien landen.

Naast Artexis Belgium en easyFairs opereert ook nog Artexis Nordic onder de koepel van Artexis Group. Dat organiseert sinds 2011 beurzen in Zweden en exploiteert beursgebouwen in Malmö en in Stockholm.

Everard is ben het enige Franstalige lid in de raad van bestuur van Voka. “Haar standpunten onderschrijf ik meestal voor 100 procent. Franstalige ondernemers doen dat trouwens ook. Zij willen ook minder staat, minder belastingen en lagere arbeidskosten. En dat pakt de regering niet aan. Of ik akkoord ga met de communautaire standpunten van Voka? Natuurlijk. Als burger wil ik dat de gewesten zo veel mogelijk zelf doen, op hun eigen manier. Meer autonomie kalmeert België.”

Het volledige artikel over Artexis leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content