Het ondernemersvertrouwen in ons land is wel toegenomen, maar volgens de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) levert dat nauwelijks banen op.
Uit een rondvraag bij de VBO-leden blijkt dat ongeveer 53 procent van de bedrijfssectoren de komende zes maanden een verbetering van de economische activiteit verwacht. Dat is het hoogste aantal in zeven jaar, met uitzondering van een eenmalige piek eind 2010. Vooral bij de dienstensectoren en in de bouwsector heerst er meer optimisme.
Maar het VBO ziet geen reden tot euforie. De voorbije jaren was de toegevoegde waarde in de industrie – ‘met 10 procent onder het pre-crisisniveau’ – immers al zo sterk gedaald dat een verdere daling in veel sectoren niet realistisch was. De Belgische bedrijven surfen bovendien mee op het prille herstel in de exportmarkten, luidt het.
De Belgische ondernemers zijn in ieder geval veel minder positief over de arbeidsmarkt en over het investeringsklimaat. Amper 10 procent van de sectoren (grafische industrie en ICT) verwacht personeel aan te werven, de overige 90 procent rekent op een status-quo (handel, uitzendsector) of een verdere terugval (bouw, industrie) van de werkgelegenheid. De voorbije jaren kwamen er in België nog wel banen bij, maar dan vooral in de non-profitsector, en veel minder in de marktsectoren, waarschuwt het VBO.
De werkgeversorganisatie maakte de berekening. In de periode 2007-2012 kwamen er in de marktsector slechts 6.900 banen bij, tegenover 163.500 in de niet-marktsector.
De boodschap van de werkgeversorganisatie blijft dezelfde: de overheid moet de concurrentiekracht van de bedrijven verbeteren. Volgens het VBO verliest België al tien jaar marktaandeel op de exportmarkten en staat de handelsbalans al vijf jaar in het rood. “Het competitiviteitsprobleem is dus geen nieuw probleem”, besluit het VBO. (Belga/BO)