De maandelijkse conjunctuurbarometer die het ondernemersvertrouwen peilt, steeg in november met 1,1 punten naar 1,6.

"Het vertrouwen trok duidelijk aan in de dienstverlening aan bedrijven en, meer gematigd, in de bouwnijverheid", aldus de Nationale Bank.

"In de verwerkende nijverheid hebben de ondernemers hun oordeel nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand (van -0,4 tot -0,2). Daarentegen verzwakte het ondernemingsklimaat enigszins in de handel."

In de dienstverlening aan bedrijven nam het ondernemersvertrouwen het sterkst toe, met 4,7 punten (van 7,7 tot 12,4) in vergelijking met oktober.

Dat berust volgens de Nationale Bank op 'een belangrijke opwaartse herziening van de vooruitzichten betreffende de algemene marktvraag maar ook inzake de activiteit zelf van de ondernemingen'.

De ondernemers in de handel gingen tegen de stroom in en toonden zich pessimistischer (van -1,5 tot -2,4).

"Het lichte vertrouwensverlies in de handel vloeit voort uit minder gunstige verwachtingen omtrent de werkgelegenheid en de vraag", aldus de Nationale Bank.

afgevlakte synthetische curve, NBB
afgevlakte synthetische curve © NBB
De maandelijkse conjunctuurbarometer die het ondernemersvertrouwen peilt, steeg in november met 1,1 punten naar 1,6. "Het vertrouwen trok duidelijk aan in de dienstverlening aan bedrijven en, meer gematigd, in de bouwnijverheid", aldus de Nationale Bank. "In de verwerkende nijverheid hebben de ondernemers hun oordeel nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand (van -0,4 tot -0,2). Daarentegen verzwakte het ondernemingsklimaat enigszins in de handel." In de dienstverlening aan bedrijven nam het ondernemersvertrouwen het sterkst toe, met 4,7 punten (van 7,7 tot 12,4) in vergelijking met oktober. Dat berust volgens de Nationale Bank op 'een belangrijke opwaartse herziening van de vooruitzichten betreffende de algemene marktvraag maar ook inzake de activiteit zelf van de ondernemingen'. De ondernemers in de handel gingen tegen de stroom in en toonden zich pessimistischer (van -1,5 tot -2,4). "Het lichte vertrouwensverlies in de handel vloeit voort uit minder gunstige verwachtingen omtrent de werkgelegenheid en de vraag", aldus de Nationale Bank.