Het ondernemersvertrouwen - ook wel de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank genoemd - strandt in mei op -3,6 punten, 0,4 punt minder dan in april.

Vooral in de handel ging het vertrouwen verder achteruit. De curve staat er nu op -8,1 punten, tegen -3,6 punten vorige maand. In de verwerkende nijverheid (van -6,1 tot -6,6) en de dienstverlening aan bedrijven (van 5,7 tot 3,4) was er ook een daling, zij het minder uitgesproken. De meeste bedrijfsleiders zijn somberder over hun vooruitzichten.

Enkel in de bouwsector (van 0,5 tot 4,0) herstelde het ondernemersvertrouwen zich. Het verlies van vorige maand werd nagenoeg volledig goedgemaakt.

De algemene synthetische curve, die de onderliggende tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft neerwaarts gericht en staat nu op het laagste peil in drie jaar.

algemene synthetische curve, NBB
algemene synthetische curve © NBB
Het ondernemersvertrouwen - ook wel de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank genoemd - strandt in mei op -3,6 punten, 0,4 punt minder dan in april.Vooral in de handel ging het vertrouwen verder achteruit. De curve staat er nu op -8,1 punten, tegen -3,6 punten vorige maand. In de verwerkende nijverheid (van -6,1 tot -6,6) en de dienstverlening aan bedrijven (van 5,7 tot 3,4) was er ook een daling, zij het minder uitgesproken. De meeste bedrijfsleiders zijn somberder over hun vooruitzichten. Enkel in de bouwsector (van 0,5 tot 4,0) herstelde het ondernemersvertrouwen zich. Het verlies van vorige maand werd nagenoeg volledig goedgemaakt.De algemene synthetische curve, die de onderliggende tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft neerwaarts gericht en staat nu op het laagste peil in drie jaar.