Dat klopt. 35 procent van de opleidingsverantwoordelijken vraagt expliciet naar actieve leervormen voor zijn mensen. Het liefst worden deze intern gegeven. Nadien volgt steeds vaker een controle van de Return On Investment.

Probleem is dat volgens de cijfers van Bedrijfsopleidingen.be, een internetplatform rond opleidingen, het aanbod (22 procent) van actieve opleidingen merkelijk lager ligt dan de vraag (35 procent). De opleidingsinstituten lijken hun aanbod maar zachtjesaan meer interactief te maken.

Steeds meer interne opleidingen
De opleidingen rond milieu, veiligheid en kwaliteit groeiden tussen 2008 en 2009 het sterkst in België, plus 88 procent. De managementopleidingen die 45 procent uitmaken van het aanbod, groeiden met 31 procent. Daarentegen gingen financiële opleidingen met 26 procent achteruit, sales & marketingopleidingen deden -10 procent. Het aantal interne opleidingen die ondernemingen boeken neemt gestaag toe. "We zien een duidelijke verschuiving van de open opleidingen naar interne opleidingen op maat van het bedrijf en zijn werknemers", zegt Kristoff Vandermeersch van Bedrijfsopleidingen.be.

Meer controle op de return
Vier opmerkelijke vaststellingen: De ondernemersdoelstellingen zoals het ontwikkelen van kennis en competenties en het verbeteren van prestaties binnen de onderneming, blijven iets belangrijker dan de persoonlijke doelstellingen. De werknemer neemt het initiatief, de chef de beslissing. Inhoud en prijs-kwaliteitsverhouding zijn topprioriteit bij aankoop. En de opleidingen worden steeds minder vrijblijvend. Meer en meer ondernemingen controleren de Return on Investment van de opleidingen. In 2009 zei bijna een kwart van de ondervraagde ondernemingen, 22 procent, deze ROI te meten.

Het onderzoek van Bedrijfsopleidingen.be steunt op een online bevraging van meer dan 220 opleidingsverantwoordelijken en 100 opleidingsinstellingen in februari 2009. Dit gecombineerd met een actuele analyse van de databanken met 12.500 Belgische opleidingen in februari 2010.

www.bedrijfsopleidingen.be - www.formations-entreprises.be

Vind de opleiding op uw maat in ons dossier, in Bizz van maart 2010 vanaf donderdag in de krantenwinkel. Ontdek hoe u uw opleidingsplannen aanpakt, en lees meteen wat de populairste opleidingen in België zijn.

Hans Hermans

Dat klopt. 35 procent van de opleidingsverantwoordelijken vraagt expliciet naar actieve leervormen voor zijn mensen. Het liefst worden deze intern gegeven. Nadien volgt steeds vaker een controle van de Return On Investment. Probleem is dat volgens de cijfers van Bedrijfsopleidingen.be, een internetplatform rond opleidingen, het aanbod (22 procent) van actieve opleidingen merkelijk lager ligt dan de vraag (35 procent). De opleidingsinstituten lijken hun aanbod maar zachtjesaan meer interactief te maken. Steeds meer interne opleidingen De opleidingen rond milieu, veiligheid en kwaliteit groeiden tussen 2008 en 2009 het sterkst in België, plus 88 procent. De managementopleidingen die 45 procent uitmaken van het aanbod, groeiden met 31 procent. Daarentegen gingen financiële opleidingen met 26 procent achteruit, sales & marketingopleidingen deden -10 procent. Het aantal interne opleidingen die ondernemingen boeken neemt gestaag toe. "We zien een duidelijke verschuiving van de open opleidingen naar interne opleidingen op maat van het bedrijf en zijn werknemers", zegt Kristoff Vandermeersch van Bedrijfsopleidingen.be. Meer controle op de return Vier opmerkelijke vaststellingen: De ondernemersdoelstellingen zoals het ontwikkelen van kennis en competenties en het verbeteren van prestaties binnen de onderneming, blijven iets belangrijker dan de persoonlijke doelstellingen. De werknemer neemt het initiatief, de chef de beslissing. Inhoud en prijs-kwaliteitsverhouding zijn topprioriteit bij aankoop. En de opleidingen worden steeds minder vrijblijvend. Meer en meer ondernemingen controleren de Return on Investment van de opleidingen. In 2009 zei bijna een kwart van de ondervraagde ondernemingen, 22 procent, deze ROI te meten. Het onderzoek van Bedrijfsopleidingen.be steunt op een online bevraging van meer dan 220 opleidingsverantwoordelijken en 100 opleidingsinstellingen in februari 2009. Dit gecombineerd met een actuele analyse van de databanken met 12.500 Belgische opleidingen in februari 2010. www.bedrijfsopleidingen.be - www.formations-entreprises.be Vind de opleiding op uw maat in ons dossier, in Bizz van maart 2010 vanaf donderdag in de krantenwinkel. Ontdek hoe u uw opleidingsplannen aanpakt, en lees meteen wat de populairste opleidingen in België zijn. Hans Hermans