"In veel gevallen zitten we met databanken die niet up-to-date en/of onvolledig zijn, waardoor de regeling zijn nut verliest", zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie aan De Morgen. "Bovendien waren er per jaar maar 140 opvragingen. In verhouding met de inspanningen die ervoor gedaan werden, is dat heel weinig."

Uiteraard moeten de bedrijven zich wel nog altijd houden aan de Privacywet. Die wet zegt dat klanten en werknemers bijvoorbeeld op de hoogte moeten gebracht worden van het feit dat ze bepaalde gegevens bijhouden.

De Privacycommissie wordt volgend jaar grondig hervormd. Ze krijgt de bevoegdheid om zelf onderzoeken uit te voeren en boetes uit de delen.

Op Europees niveau is beslist dat die boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Het is afwachten hoeveel geld de Privacycommissie zal krijgen om haar uitgebreide takenpakket te realiseren.

Voor bedrijven is het verdwijnen van de meldingsplicht uiteraard een aanzienlijke vereenvoudiging. Daartegenover staat dat ze meer inspanningen zullen moeten doen voor het afschermen van privacygevoelige data, zoals het aanwerven van een veiligheidsconsulent. Dat laatste kan vooral voor kleinere bedrijven een zware financiële last meebrengen.(Belga/BO)

"In veel gevallen zitten we met databanken die niet up-to-date en/of onvolledig zijn, waardoor de regeling zijn nut verliest", zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie aan De Morgen. "Bovendien waren er per jaar maar 140 opvragingen. In verhouding met de inspanningen die ervoor gedaan werden, is dat heel weinig." Uiteraard moeten de bedrijven zich wel nog altijd houden aan de Privacywet. Die wet zegt dat klanten en werknemers bijvoorbeeld op de hoogte moeten gebracht worden van het feit dat ze bepaalde gegevens bijhouden. De Privacycommissie wordt volgend jaar grondig hervormd. Ze krijgt de bevoegdheid om zelf onderzoeken uit te voeren en boetes uit de delen. Op Europees niveau is beslist dat die boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Het is afwachten hoeveel geld de Privacycommissie zal krijgen om haar uitgebreide takenpakket te realiseren.Voor bedrijven is het verdwijnen van de meldingsplicht uiteraard een aanzienlijke vereenvoudiging. Daartegenover staat dat ze meer inspanningen zullen moeten doen voor het afschermen van privacygevoelige data, zoals het aanwerven van een veiligheidsconsulent. Dat laatste kan vooral voor kleinere bedrijven een zware financiële last meebrengen.(Belga/BO)