Goed voorbereiden. U moet de eerdere evaluaties met de medewerker bekijken om te beoordelen of de objectieven gehaald zijn. Eigenlijk moet u het hele jaar bezig zijn dit gesprek voor te bereiden.

Geef de medewerker een actieve rol. De balans van het voorbije jaar opmaken is een delicate oefening. Dat laat u de medewerker eerst zelf doen.

Evalueer de relatie. Als de balans eenmaal is opgemaakt, moet de aandacht verschuiven naar het heden. Hoe voelt de medewerker zich in het bedrijf, in het team? Dit gesprek is een goed moment om de relatie tussen manager en medewerker te bekijken. De manager moet bereid zijn zichzelf in vraag te stellen.

Nieuwe doelen bepalen. Dit is belangrijk, want nu wordt de toon gezet voor de rest van het jaar. Hoe kan de medewerker zijn sterke punten ontwikkelen en de zwakke verbeteren? Ook hier is de inbreng van de medewerker essentieel. De manager moet het gesprek afronden met het uitdrukken van zijn vertrouwen.

Praat liever niet over loon. Als de medewerker zijn goede punten benadrukt, kan hij de kans grijpen om opslag te vragen. Of hij vermijdt juist te spreken over zijn zwakke punten uit angst een loonsverhoging mis te lopen. Maak vooraf duidelijk dat dit geen salarisonderhandeling is. Laat enige tijd tussen de evaluatie en het salarisgesprek.

Bron: Cadremploi.fr

Goed voorbereiden. U moet de eerdere evaluaties met de medewerker bekijken om te beoordelen of de objectieven gehaald zijn. Eigenlijk moet u het hele jaar bezig zijn dit gesprek voor te bereiden. Geef de medewerker een actieve rol. De balans van het voorbije jaar opmaken is een delicate oefening. Dat laat u de medewerker eerst zelf doen. Evalueer de relatie. Als de balans eenmaal is opgemaakt, moet de aandacht verschuiven naar het heden. Hoe voelt de medewerker zich in het bedrijf, in het team? Dit gesprek is een goed moment om de relatie tussen manager en medewerker te bekijken. De manager moet bereid zijn zichzelf in vraag te stellen. Nieuwe doelen bepalen. Dit is belangrijk, want nu wordt de toon gezet voor de rest van het jaar. Hoe kan de medewerker zijn sterke punten ontwikkelen en de zwakke verbeteren? Ook hier is de inbreng van de medewerker essentieel. De manager moet het gesprek afronden met het uitdrukken van zijn vertrouwen. Praat liever niet over loon. Als de medewerker zijn goede punten benadrukt, kan hij de kans grijpen om opslag te vragen. Of hij vermijdt juist te spreken over zijn zwakke punten uit angst een loonsverhoging mis te lopen. Maak vooraf duidelijk dat dit geen salarisonderhandeling is. Laat enige tijd tussen de evaluatie en het salarisgesprek. Bron: Cadremploi.fr