MoneyTalk
Uit het magazine
Britt Buseyne

'Ondanks de soms democratische vliegprijzen heeft 80 procent van de wereldbevolking nog nooit een voet in een vliegtuig gezet. Wat anderhalf miljard mensen beschouwen als een universeel recht, is in realiteit een zeer exclusief consumptiepatroon.' Dat zegt Britt Buseyne, onderzoeker, schrijver en podcastmaker rond duurzaam ondernemen.

DataNews

In Antwerpen krijgen anderstalige nieuwkomers een opleiding tot glasvezellasser, een knelpuntenberoep dat weinig te maken heeft met het klassieke lassen. Het creatief invullen van de vele vacatures is hard nodig, zeker als we ons supersnel internet, glasvezelnetwerk en mobiele 5G-netwerk willen uitbouwen.

DataNews

Verschillende Belgische en Nederlandse overheidsorganisaties hebben een nieuw gemeenschappelijk digitaal platform voor intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) gelanceerd. Uit een Europese studie blijkt dat minder dan tien procent van de Belgische kmo's geregistreerde IE-rechten bezit. Vaak beseffen bedrijven niet dat ze ook in aanmerking komen voor een dergelijke bescherming. Het nieuwe platform met de naam Create, Protect & Benefit moet daar verandering in brengen, zo meldt de FOD Economie.

Uit het magazine
Stijn Fockedey

Jürgen Ingels is met zijn durfkapitaalfonds Smartfin en als privé-investeerder altijd op zoek naar echte ondernemers. De vroege investering in Deliverect, de Vlaamse techbelofte die op 1,4 miljard dollar wordt gewaardeerd, is voorlopig de kroon op zijn werk. Maar het werk is nog niet af. "Een mens loopt zo'n tachtig jaar rond op de wereld. Je moet toch iets tofs hebben gedaan en iets kunnen achterlaten?"

De Leuvense Materialenbank heeft in haar eerste jaar zowat 40 ton bouwafval van de afvalberg gered, zo heeft het stadsbestuur vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. In de Materialenbank wordt afval van bouw- en andere werven verzameld en verwerkt tot nieuwe meubels of andere producten.

De Belgische fabrikant van elektrische fietsen Cowboy heeft bij een nieuwe financieringsronde 80 miljoen dollar (omgerekend zo'n 70,9 miljoen euro) opgehaald bij verschillende investeerders, zo meldt hij. Het geld moet dienen voor investeringen in productontwerp en extra diensten.

Het ondernemersvertrouwen in België is in december heel lichtjes gedaald. Maar in het algemeen veranderde het cijfer de jongste drie maanden nauwelijks, blijkt donderdag uit de maandelijkse conjunctuurenquête bij bedrijven door de Nationale Bank.

Ook 2021 was een bewogen jaar voor artificiële intelligentie. Onderzoekers maakten met de technologie een 3D-blauwdruk van alle eiwitten, maar tegelijk gebruiken China en andere autoritaire staten AI om hun bevolking in het gareel te doen lopen. Volgens Deevid De Meyer, oprichter van de AI-specialist Brainjar, zullen we moeten improviseren om de schadelijke impact van artificiële intelligentie te milderen, want een collectieve pauze en bezinning over het onderzoek zit er niet in.

DataNews

Er waait een digitaliseringsgolf door het boekhoudlandschap, en dat heeft zo zijn gevolgen. Want wie niet meer nodig is voor het inboeken van facturen of verwerken van een aangifte, moet al gauw een andere bezigheid zoeken. Bizzcontrol geeft accountants een beter inzicht in de cijfers, waardoor ze hun adviesfunctie kunnen versterken.