Europees commissaris Olli Rehn toont zich van zijn meest optimistische kant. Gisterenavond stelde hij op de Nederlandse televisie categorisch dat "Griekenland zijn leningen die het heeft aangegaan aan de Europese landen zal terugbetalen".

Veel woorden hoeven hier niet aan vuil gemaakt worden. Deze uitlating van Rehn slaat nergens op. Alle betrokken partijen, het IMF op kop, gaan ervan uit dat in het beste der scenario's Griekenland de helft van zijn staatsschuld van 170 procent van het bbp aankan. Er moet met andere woorden minstens 50 procent kwijtgescholden worden. De publieke schuldeisers van Athene probeerden tot nu toe buiten schot te blijven, maar dat valt onmogelijk vol te houden.

Het is wel zo dat de voornaamste publieke schuldeiser van Griekenland de Europese Centrale Bank (ECB) is. Zij heeft door haar interventies op de obligatiemarkten al bijna 60 miljard euro aan Grieks papier aan boord. Misschien wil Rehn het doen uitschijnen dat ECB-verliezen geen verliezen voor de Europese landen zijn. Maar ook dat raakt kant noch wal. De Europese landen zijn de aandeelhouders van de ECB en als de ECB waardeverminderingen moet slikken, geldt dat per definitie zeker voor haar aandeelhouders.

Als commissaris Olli Rehn het vertrouwen in de euro en in Griekenland wil helpen te herstellen, moet hij uit een ander vaatje tappen.

Johan Van Overtveldt

Europees commissaris Olli Rehn toont zich van zijn meest optimistische kant. Gisterenavond stelde hij op de Nederlandse televisie categorisch dat "Griekenland zijn leningen die het heeft aangegaan aan de Europese landen zal terugbetalen". Veel woorden hoeven hier niet aan vuil gemaakt worden. Deze uitlating van Rehn slaat nergens op. Alle betrokken partijen, het IMF op kop, gaan ervan uit dat in het beste der scenario's Griekenland de helft van zijn staatsschuld van 170 procent van het bbp aankan. Er moet met andere woorden minstens 50 procent kwijtgescholden worden. De publieke schuldeisers van Athene probeerden tot nu toe buiten schot te blijven, maar dat valt onmogelijk vol te houden. Het is wel zo dat de voornaamste publieke schuldeiser van Griekenland de Europese Centrale Bank (ECB) is. Zij heeft door haar interventies op de obligatiemarkten al bijna 60 miljard euro aan Grieks papier aan boord. Misschien wil Rehn het doen uitschijnen dat ECB-verliezen geen verliezen voor de Europese landen zijn. Maar ook dat raakt kant noch wal. De Europese landen zijn de aandeelhouders van de ECB en als de ECB waardeverminderingen moet slikken, geldt dat per definitie zeker voor haar aandeelhouders. Als commissaris Olli Rehn het vertrouwen in de euro en in Griekenland wil helpen te herstellen, moet hij uit een ander vaatje tappen. Johan Van Overtveldt