De toename van het totale investeringsbedrag, van 4,24 naar 5,20 miljard euro (+22,64 procent) is vooral te danken aan de chemiesector. Ook 2018 jaar was een recordjaar, met een verdubbeling van het investeringsbedrag in vergelijking met 2017. Het aantal nieuwe projecten steeg met 10,26 procent en het aantal nieuwe jobs steeg met 0,84 procent. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tonen de cijfers dat het 'buiten kijf staat dat internationalisering vitaal is voor Vlaanderen en een krachtige motor van groei en welvaart van onze regio'.

Nooit eerder schreven Europese investeerders zo'n groot aandeel (67,05 procent) op hun conto. Een opvallende trend is dan ook de opmars van Britse investeerders: het aandeel verdubbelde in vergelijking met 2018, van 5,58 naar 10,85 procent, waardoor het VK van de zevende naar de derde plaats springt op de lijst van buitenlandse investeerders in Vlaanderen.

De eerste plaats blijft met 45 projecten en een aandeel van 17,44 procent voor de Verenigde Staten, gevolgd door Nederland (40 projecten, 15,50 procent). Buurlanden Frankrijk (23 projecten) en Duitsland (22 projecten) staan op de vierde en vijfde plaats.

'Ook al zijn de Britse projecten niet één op één brexit-gerelateerd, toch lijkt de stijgende brexit-onzekerheid een invloed te hebben op het aantal investeringen uit het VK in Vlaanderen', zegt gedelegeerd bestuurder van FIT Claire Tillekaerts. 'Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen, ondanks de wereldwijde vertraging van de economische groei en de toenemende handelsspanningen, een aantrekkelijke en trefzekere bestemming blijft voor buitenlandse investeerders.'

De meeste buitenlandse investeringen gebeurden vorig jaar in projecten rond 'sales en marketing' (32,95 procent) en 'onderzoek en ontwikkeling' (22,48 procent).

De toename van het totale investeringsbedrag, van 4,24 naar 5,20 miljard euro (+22,64 procent) is vooral te danken aan de chemiesector. Ook 2018 jaar was een recordjaar, met een verdubbeling van het investeringsbedrag in vergelijking met 2017. Het aantal nieuwe projecten steeg met 10,26 procent en het aantal nieuwe jobs steeg met 0,84 procent. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tonen de cijfers dat het 'buiten kijf staat dat internationalisering vitaal is voor Vlaanderen en een krachtige motor van groei en welvaart van onze regio'. Nooit eerder schreven Europese investeerders zo'n groot aandeel (67,05 procent) op hun conto. Een opvallende trend is dan ook de opmars van Britse investeerders: het aandeel verdubbelde in vergelijking met 2018, van 5,58 naar 10,85 procent, waardoor het VK van de zevende naar de derde plaats springt op de lijst van buitenlandse investeerders in Vlaanderen.De eerste plaats blijft met 45 projecten en een aandeel van 17,44 procent voor de Verenigde Staten, gevolgd door Nederland (40 projecten, 15,50 procent). Buurlanden Frankrijk (23 projecten) en Duitsland (22 projecten) staan op de vierde en vijfde plaats. 'Ook al zijn de Britse projecten niet één op één brexit-gerelateerd, toch lijkt de stijgende brexit-onzekerheid een invloed te hebben op het aantal investeringen uit het VK in Vlaanderen', zegt gedelegeerd bestuurder van FIT Claire Tillekaerts. 'Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen, ondanks de wereldwijde vertraging van de economische groei en de toenemende handelsspanningen, een aantrekkelijke en trefzekere bestemming blijft voor buitenlandse investeerders.' De meeste buitenlandse investeringen gebeurden vorig jaar in projecten rond 'sales en marketing' (32,95 procent) en 'onderzoek en ontwikkeling' (22,48 procent).