Deze week voeren de thuisverplegers acties. Ze klagen over te lage vergoedingen voor de thuiszorg.

Volgens de actievoerders houdt de overheid onvoldoende rekening met de groeiende vraag naar thuiszorg en is de druk op de rendabiliteit onhoudbaar geworden.

Niet alleen de thuisverplegers nemen het vergrijzingsbeleid onder vuur. De denktank Itinera heeft vorige week een studie over de zorgberoepen gepresenteerd met als belangrijkste conclusie dat de personeelstekorten in de zorgsector kunnen oplopen 20 procent.

Volgens Itinera is de situatie ernstig en komt de kwaliteit van de zorg in het gedrang. Een punt waar zowel thuisverplegers als de rusthuisuitbaters zich in kunnen vinden. Luc Griep, voorzitter van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), vindt dat de federale regering de boodschap niet langer mag negeren. "We pleiten ervoor het zorgpersoneel in woonzorgcentra anders in te vullen", stelt hij. Daarmee staat ook de recente invoering van wettelijke voorwaarden voor het statuut van zorgkundige weer ter discussie. (R.B.)

Deze week voeren de thuisverplegers acties. Ze klagen over te lage vergoedingen voor de thuiszorg.Volgens de actievoerders houdt de overheid onvoldoende rekening met de groeiende vraag naar thuiszorg en is de druk op de rendabiliteit onhoudbaar geworden. Niet alleen de thuisverplegers nemen het vergrijzingsbeleid onder vuur. De denktank Itinera heeft vorige week een studie over de zorgberoepen gepresenteerd met als belangrijkste conclusie dat de personeelstekorten in de zorgsector kunnen oplopen 20 procent. Volgens Itinera is de situatie ernstig en komt de kwaliteit van de zorg in het gedrang. Een punt waar zowel thuisverplegers als de rusthuisuitbaters zich in kunnen vinden. Luc Griep, voorzitter van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), vindt dat de federale regering de boodschap niet langer mag negeren. "We pleiten ervoor het zorgpersoneel in woonzorgcentra anders in te vullen", stelt hij. Daarmee staat ook de recente invoering van wettelijke voorwaarden voor het statuut van zorgkundige weer ter discussie. (R.B.)