Werkzoekende 50-plussers doen er goed aan om actief te blijven solliciteren en zich daarbij voldoende flexibel op te stellen. Dat concludeert de VDAB na een bevraging bij bijna 1.000 langdurig werklozen.

Volgens de VDAB worden de kansen voor oudere werkzoekenden om werk te vinden verhoogd wanneer zij zich flexibeler opstellen voor wat betreft het gewenste loon, de arbeidsomstandigheden en de reistijd.

Twee factoren

De kansen van werkzoekenden om een job te vinden dalen met de leeftijd en met de werkloosheidsduur. De werkzoekende 50-plussers worden niet zo snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en hebben het ook moeilijk om de werkgever te overtuigen, aldus de VDAB. Een steeds langere werkloosheidsduur kan er bovendien voor zorgen dat men het geloof in het vinden van werk verliest en minder actief op zoek gaat naar een job.

Onrealistisch beeld

De VDAB stipt aan dat veel werkzoekenden (ook bij de lagere leeftijdscategorieën) geen realistisch beeld hebben van de arbeidsmarkt of onrealistisch hoge eisen stellen. Zo wensen ze doorgaans 1.000 euro à 1.100 euro netto bovenop hun werkloosheidsvergoeding om aan de slag te gaan. 'Dat is een pak hoger dan het effectieve verschil', aldus de VDAB. De gemiddelde 'werkbonus' bedraagt 651 euro netto op maandbasis.

Opvallend is nog dat krap bij kas zitten voor werkzoekenden niet meteen een reden is om aan de slag te gaan. 'Meer nog, het lijkt er sterk op dat men eerder minder loonflexibiliteit aan de dag legt als de financiële nood hoger is', zo luidt het. (Belga/KVDA)

Werkzoekende 50-plussers doen er goed aan om actief te blijven solliciteren en zich daarbij voldoende flexibel op te stellen. Dat concludeert de VDAB na een bevraging bij bijna 1.000 langdurig werklozen. Volgens de VDAB worden de kansen voor oudere werkzoekenden om werk te vinden verhoogd wanneer zij zich flexibeler opstellen voor wat betreft het gewenste loon, de arbeidsomstandigheden en de reistijd. Twee factoren De kansen van werkzoekenden om een job te vinden dalen met de leeftijd en met de werkloosheidsduur. De werkzoekende 50-plussers worden niet zo snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en hebben het ook moeilijk om de werkgever te overtuigen, aldus de VDAB. Een steeds langere werkloosheidsduur kan er bovendien voor zorgen dat men het geloof in het vinden van werk verliest en minder actief op zoek gaat naar een job. Onrealistisch beeld De VDAB stipt aan dat veel werkzoekenden (ook bij de lagere leeftijdscategorieën) geen realistisch beeld hebben van de arbeidsmarkt of onrealistisch hoge eisen stellen. Zo wensen ze doorgaans 1.000 euro à 1.100 euro netto bovenop hun werkloosheidsvergoeding om aan de slag te gaan. 'Dat is een pak hoger dan het effectieve verschil', aldus de VDAB. De gemiddelde 'werkbonus' bedraagt 651 euro netto op maandbasis. Opvallend is nog dat krap bij kas zitten voor werkzoekenden niet meteen een reden is om aan de slag te gaan. 'Meer nog, het lijkt er sterk op dat men eerder minder loonflexibiliteit aan de dag legt als de financiële nood hoger is', zo luidt het. (Belga/KVDA)