Volgens Geert Lenssens, advocaat van de werknemer, heeft Fortis Bank het eigen personeel aangespoord om bij de bank een lening af te sluiten, omdat ze zelf niet over voldoende geld beschikte om ABN Amro in te lijven. De bank zou de betrokken werknemer een consumentenkrediet hebben toegekend om de Fortis-aandelen aan te kopen.

Volgens de advocaat zit de werknemer nu opgezadeld met Fortis-aandelen die veel minder waard zijn, én met een lening die hij niet kan aflossen. Het zou gaan om een bedrag van 150.000 euro.

De bank, die zelf naar de rechter was gestapt om het bedrag van de lening op te eisen, wordt nu zelf door de werknemer voor de rechter gedaagd. De klacht zou zijn ingediend bij het Brusselse vredegerecht. Volgens advocaat Lenssens is er namelijk sprake van een verboden lening, aangezien de wet op het consumentenkrediet verbiedt om kredieten toe te staan met als verplichting of doel effecten aan te kopen. De bank zelf liet woensdag weten niet op de hoogte zijn van een dagvaarding.

De vakbonden reageren verbaasd. Luc Broos van het LBC verklaart niet op de hoogte te zijn van leningen die zijn toegekend aan personeelsleden voor het kopen van aandelen. Net zoals bij veel andere banken en bedrijven was bij de kapitaalverhoging wel een tranche voor het personeel voorzien. "Iedereen krijgt de kans om daarop in te tekenen, maar op eigen risico", zegt Broos. De vakbondsman ontkent formeel dat het personeel daartoe via leningen zou zijn aangespoord.

Volgens Geert Lenssens, advocaat van de werknemer, heeft Fortis Bank het eigen personeel aangespoord om bij de bank een lening af te sluiten, omdat ze zelf niet over voldoende geld beschikte om ABN Amro in te lijven. De bank zou de betrokken werknemer een consumentenkrediet hebben toegekend om de Fortis-aandelen aan te kopen. Volgens de advocaat zit de werknemer nu opgezadeld met Fortis-aandelen die veel minder waard zijn, én met een lening die hij niet kan aflossen. Het zou gaan om een bedrag van 150.000 euro. De bank, die zelf naar de rechter was gestapt om het bedrag van de lening op te eisen, wordt nu zelf door de werknemer voor de rechter gedaagd. De klacht zou zijn ingediend bij het Brusselse vredegerecht. Volgens advocaat Lenssens is er namelijk sprake van een verboden lening, aangezien de wet op het consumentenkrediet verbiedt om kredieten toe te staan met als verplichting of doel effecten aan te kopen. De bank zelf liet woensdag weten niet op de hoogte zijn van een dagvaarding.De vakbonden reageren verbaasd. Luc Broos van het LBC verklaart niet op de hoogte te zijn van leningen die zijn toegekend aan personeelsleden voor het kopen van aandelen. Net zoals bij veel andere banken en bedrijven was bij de kapitaalverhoging wel een tranche voor het personeel voorzien. "Iedereen krijgt de kans om daarop in te tekenen, maar op eigen risico", zegt Broos. De vakbondsman ontkent formeel dat het personeel daartoe via leningen zou zijn aangespoord.