Sinds 1 januari is die mogelijkheid van vrijstelling voor werkzoekenden ingetrokken, melden Het Nieuwsblad en De Standaard.

Als een kind of partner ernstig ziek wordt, kunnen werkenden gebruikmaken van tijdskrediet, thematisch verlof of loopbaanonderbreking. Maar werkzoekenden staan sinds 1 januari in de kou, waarschuwen de Gezinsbond en de Vrouwenraad. Tot eind vorig jaar konden werkzoekenden namelijk een vrijstelling krijgen van de verplichting te solliciteren, "om sociale en familiale redenen".

"Dan deed je afstand van je werkloosheidsuitkering en kreeg je een lagere uitkering", zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. "Maar wel met de belofte dat je na de zorgperiode onmiddellijk opnieuw een beroep kon doen op je werkloosheidsuitkering, omdat je dan opnieuw beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. En je behield intussen je pensioenrechten."

"Het komt erop neer dat werklozen geen ziek kind mogen hebben", zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad. "Ze hebben immers geen vangnet meer."

(Belga/RR)

Sinds 1 januari is die mogelijkheid van vrijstelling voor werkzoekenden ingetrokken, melden Het Nieuwsblad en De Standaard.Als een kind of partner ernstig ziek wordt, kunnen werkenden gebruikmaken van tijdskrediet, thematisch verlof of loopbaanonderbreking. Maar werkzoekenden staan sinds 1 januari in de kou, waarschuwen de Gezinsbond en de Vrouwenraad. Tot eind vorig jaar konden werkzoekenden namelijk een vrijstelling krijgen van de verplichting te solliciteren, "om sociale en familiale redenen". "Dan deed je afstand van je werkloosheidsuitkering en kreeg je een lagere uitkering", zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. "Maar wel met de belofte dat je na de zorgperiode onmiddellijk opnieuw een beroep kon doen op je werkloosheidsuitkering, omdat je dan opnieuw beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. En je behield intussen je pensioenrechten." "Het komt erop neer dat werklozen geen ziek kind mogen hebben", zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad. "Ze hebben immers geen vangnet meer."(Belga/RR)