Werkloosheid neemt toe in Vlaanderen

VDAB © BELGA

Het aantal niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen is in juni met 6,1 procent toegenomen tegenover vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de VDAB. De jeugdwerkloosheid lag wel 3 procent lager.

Vlaanderen telde eind juni 219.576 niet-werkende werkzoekenden. Terwijl de werkloosheid onder jongeren afneemt, stijgt het aantal werkzoekende 50-plussers met 12,5 procent. Het optrekken van de leeftijdsgrens voor een maxi-vrijstelling tot 60 jaar sinds 2013 heeft een impact op dat cijfer. Werklozen met een maxi-vrijstelling moeten zich niet inschrijven als werkzoekende.

Het valt ook al enkele maanden op dat de werkloosheid onder hooggeschoolden sneller toeneemt. Dat heeft volgens de VDAB te maken met de haperende tewerkstellingsmotor van de tertiaire en quartaire sector. De budgettaire context dwingt overheden om zuinig aan te werven, wat ook geldt voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Dat werknemers door de pensioenhervorming langer aan het werk blijven, drukt bovendien de vervangingsvraag.

De provincie West-Vlaanderen (+7,6 procent) kende het voorbije jaar de grootste toename van de werkloosheid. In Limburg (+4,4 procent) was de stijging het kleinst. Ook Antwerpen (+5,4 procent) doet beter dan gemiddeld. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content