De president van de Zwitserse centrale bank (BNS) Philipp Hildebrand, die in de Zwitserse media beschuldigd wordt van handel met voorkennis en deviezenhandel die onverenigbaar is met zijn functie, ontkent de feiten en weigert op te stappen. "Zolang de regering en de bankenraad me het vertrouwen blijven geven, is ontslag nemen voor mij geen optie", zei Hildebrand op een persconferentie. Hildebrand zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een "persoonlijke aanval".

Bankdocumenten

De zaak kwam aan het licht op 23 december en nam een politieke wending toen de pers onthulde dat Christoph Blocher, de sterke man van het rechts-populistische UDC, in december bankdocumenten aan de regering had overhandigd. In de documenten stonden de persoonlijke transacties van Hildebrand.

Volgens de Zwitserse krant Weltwoche, die nauw aanleunt bij de UDC, zou Hildebrand zelf - en niet zijn vrouw Kashya - opdracht gegeven hebben voor de omstreden deviezenhandel.

Het gaat onder meer om de aankoop van 500.000 dollar op de valutamarkt in augustus, drie weken voor de BNS een bodemkoers vastlegde voor de Zwitserse frank.

Rapport

Hildebrand ontkent de feiten en benadrukt dat een rapport van PricewaterhouseCoopers hem vrijgesproken heeft. Volgens dat rapport, dat naar de media gelekt werd, is het wel degelijk zijn vrouw die verantwoordelijk was voor de operatie. Haar echtgenoot zou pas een dag erna verwittigd zijn.

Het Zwitserse gerecht zei donderdag dat het niet van plan is om een onderzoek tegen Hildebrand te openen. (Belga/KVDA)

De president van de Zwitserse centrale bank (BNS) Philipp Hildebrand, die in de Zwitserse media beschuldigd wordt van handel met voorkennis en deviezenhandel die onverenigbaar is met zijn functie, ontkent de feiten en weigert op te stappen. "Zolang de regering en de bankenraad me het vertrouwen blijven geven, is ontslag nemen voor mij geen optie", zei Hildebrand op een persconferentie. Hildebrand zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een "persoonlijke aanval". Bankdocumenten De zaak kwam aan het licht op 23 december en nam een politieke wending toen de pers onthulde dat Christoph Blocher, de sterke man van het rechts-populistische UDC, in december bankdocumenten aan de regering had overhandigd. In de documenten stonden de persoonlijke transacties van Hildebrand. Volgens de Zwitserse krant Weltwoche, die nauw aanleunt bij de UDC, zou Hildebrand zelf - en niet zijn vrouw Kashya - opdracht gegeven hebben voor de omstreden deviezenhandel. Het gaat onder meer om de aankoop van 500.000 dollar op de valutamarkt in augustus, drie weken voor de BNS een bodemkoers vastlegde voor de Zwitserse frank. Rapport Hildebrand ontkent de feiten en benadrukt dat een rapport van PricewaterhouseCoopers hem vrijgesproken heeft. Volgens dat rapport, dat naar de media gelekt werd, is het wel degelijk zijn vrouw die verantwoordelijk was voor de operatie. Haar echtgenoot zou pas een dag erna verwittigd zijn. Het Zwitserse gerecht zei donderdag dat het niet van plan is om een onderzoek tegen Hildebrand te openen. (Belga/KVDA)