De 61-jarige Ben S. Bernanke, die acht jaar lang de rentmeester van de grootste economie ter wereld was, gaat voortaan beleggers adviseren bij een van de grootse hefboomfondsen op Wall Street: Citadel Investment Group. Dat meldt The New York Times.

Het in Chicago gevestigde Citadel, dat over 25 miljard dollar aan belegd vermogen beschikt, wordt geleid door oprichter en miljardair Kenneth Griffin.

Bernanke zal als adviseur zijn analyses ten dienste stellen aan het hefboomfonds en wereldwijd ontmoetingen hebben met beleggers in het fonds.

Draaideur

De voormalige Fed-baas is niet de eerste insider van Washington die via een draaideur in de financiële sector terechtkomt. Beleggers zijn namelijk steeds vaker bereid te betalen voor aanwijzingen over hoe je als investeerder tijdens een onzeker economisch klimaat in de nasleep van de financiële crisis, het best navigeert om geld te verdienen.

Ben Bernanke sluit nu aan bij een lange stoet van voormalige collega's die de weg hebben gevonden naar de financiële sector. Zo ging bijvoorbeeld Alan Greenspan, Bernanke's voorganger bij de Fed, al aan de slag als consultant voor Deutsche Bank, de obligatiereus Pacific Investment Management Company en het hefboomfonds Paulson & Company.

Vorige maand sloot ook Jeremy C. Stein, een voormalig Fed-gouverneur, een overeenkomst met het hefboomfonds BlueMountain Capital Management, dat over 20 miljard dollar aan belegd vermogen beschikt. Stein gaat managers adviseren over zaken zoals onder meer financiële regelgeving, risicobeheer en de gevolgen van het monetaire beleid van de Fed.

Als voorzitter van de Federal Reserve kon Ben Bernanke rekenen op een verloning van ongeveer 200.000 dollar per jaar. Een bedrag dat hij, volgens de Amerikaanse krant, vandaag allicht verdient na één enkel engagement als gastspreker tijdens een of andere conferentie.

In een interview liet Bernanke optekenen dat hij begrip heeft voor de bedenkingen die het brede publiek heeft bij de zogenaamde 'draaideur' tussen Wall Street en Washington. Bernanke koos naar eigen zeggen onder meer voor Citadel, omdat het niet onder de hoede van de Federal Reserve valt. Hij is bovendien niet van plan lobbywerk onder welke vorm ook te verrichten.

(NYT/BO)

De 61-jarige Ben S. Bernanke, die acht jaar lang de rentmeester van de grootste economie ter wereld was, gaat voortaan beleggers adviseren bij een van de grootse hefboomfondsen op Wall Street: Citadel Investment Group. Dat meldt The New York Times.Het in Chicago gevestigde Citadel, dat over 25 miljard dollar aan belegd vermogen beschikt, wordt geleid door oprichter en miljardair Kenneth Griffin.Bernanke zal als adviseur zijn analyses ten dienste stellen aan het hefboomfonds en wereldwijd ontmoetingen hebben met beleggers in het fonds.De voormalige Fed-baas is niet de eerste insider van Washington die via een draaideur in de financiële sector terechtkomt. Beleggers zijn namelijk steeds vaker bereid te betalen voor aanwijzingen over hoe je als investeerder tijdens een onzeker economisch klimaat in de nasleep van de financiële crisis, het best navigeert om geld te verdienen.Ben Bernanke sluit nu aan bij een lange stoet van voormalige collega's die de weg hebben gevonden naar de financiële sector. Zo ging bijvoorbeeld Alan Greenspan, Bernanke's voorganger bij de Fed, al aan de slag als consultant voor Deutsche Bank, de obligatiereus Pacific Investment Management Company en het hefboomfonds Paulson & Company.Vorige maand sloot ook Jeremy C. Stein, een voormalig Fed-gouverneur, een overeenkomst met het hefboomfonds BlueMountain Capital Management, dat over 20 miljard dollar aan belegd vermogen beschikt. Stein gaat managers adviseren over zaken zoals onder meer financiële regelgeving, risicobeheer en de gevolgen van het monetaire beleid van de Fed. Als voorzitter van de Federal Reserve kon Ben Bernanke rekenen op een verloning van ongeveer 200.000 dollar per jaar. Een bedrag dat hij, volgens de Amerikaanse krant, vandaag allicht verdient na één enkel engagement als gastspreker tijdens een of andere conferentie.In een interview liet Bernanke optekenen dat hij begrip heeft voor de bedenkingen die het brede publiek heeft bij de zogenaamde 'draaideur' tussen Wall Street en Washington. Bernanke koos naar eigen zeggen onder meer voor Citadel, omdat het niet onder de hoede van de Federal Reserve valt. Hij is bovendien niet van plan lobbywerk onder welke vorm ook te verrichten.(NYT/BO)