Voorkennisdossier Bellens op algemene vergadering Belgacom

“Het is een evidentie dat de 14.000 Telindus-aandelen een ongelukkige aankoop waren. Maar nadien iets ondernemen, was onmogelijk”, verdedigde Belgacom-topman Didier Bellens zich woensdagochtend op de aandeelhoudersvergadering van de telecomgroep.

Bellens kocht in de zomer van 2005 14.000 Telindus-aandelen via zijn vermogensbeheerder Dewaay. Aankoopprijs: 10,5 euro per aandeel. Kort daarop, eind september, bracht zijn Belgacom een vijandig bod uit op Telindus. Een biedstrijd met France Télécom mondde uiteindelijk uit in een prijs van 16,6 euro per aandeel in het voordeel van Belgacom. En een meerwaarde van 6,1 euro per aandeel voor Bellens.

De beurswaakhond CBFA startte midden 2009 een onderzoek naar de zogenaamde voorkenniszaak en kwam maanden later tot de conclusie dat de topman geen schuld trof. De vermogensbeheerder had de aankoop op eigen initiatief gedaan – in het kader van ‘discretionair beheer’ -, zonder medeweten van Bellens.

Een aandeelhouder, actievoerder Erik Geenen, rakelde de zaak woensdag weer op op de algemene aandeelhoudersvergadering. Bellens zei dat hij zijn beheerder niet kon vragen de aandelen onmiddellijk weer te verkopen, want dan zou er bij Dewaay een belletje rinkelen dat er iets stond te gebeuren met Telindus. Hij verkoos dus te zwijgen.

Theo Dilissen, de voorzitter van Belgacoms raad van bestuur, verklaarde dat de raad heeft onderzocht of Bellens’ aankoop tot een belangenconflict leidde in de overname van Telindus. Uit het onderzoek bleek dat zijn belang te klein was om de stemming over de overname te beïnvloeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content