"De komst van honderdduizenden (vluchtelingen) is om te beginnen een last voor de arbeidsmarkt", aldus Frank-Jürgen Weise van het Duitse Agentschap voor Werk donderdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Op termijn een verrijking"

Op termijn zullen de nieuwkomers volgens Weise "een verrijking" vormen voor het land, zijn samenleving en zijn economie, aangezien de vergrijzing voor een tekort aan werkkrachten dreigt te zullen zorgen. "Maar in een eerste fase, aangezien de integratie van de vluchtelingen uiteraard tijd zal vergen, zullen de werkloosheidsstatistieken stijgen."

Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft momenteel een werkloosheidsgraad van 6,4 procent, het laagste niveau sinds de Duitse hereniging.

Positieve werkgevers

Vanuit Duitse werkgeversmilieus kwamen er veel positieve geluiden over de komst van de vele vluchtelingen. Toch gaan er ook steeds meer stemmen op die waarschuwen voor te veel optimisme over een snelle integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, gezien de taalbarrière en de onduidelijkheid over hoe gekwalificeerd de nieuwkomers zijn.

Duitsland verwacht dit jaar minstens 800.000 asielaanvragen, en een gelijkaardig cijfer voor volgend jaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep donderdag tijdens het autosalon van Frankfurt (IAA) de automobielindustrie op om "vluchtelingen ook beroepskansen" te bieden. (Belga/NS)

"De komst van honderdduizenden (vluchtelingen) is om te beginnen een last voor de arbeidsmarkt", aldus Frank-Jürgen Weise van het Duitse Agentschap voor Werk donderdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op termijn zullen de nieuwkomers volgens Weise "een verrijking" vormen voor het land, zijn samenleving en zijn economie, aangezien de vergrijzing voor een tekort aan werkkrachten dreigt te zullen zorgen. "Maar in een eerste fase, aangezien de integratie van de vluchtelingen uiteraard tijd zal vergen, zullen de werkloosheidsstatistieken stijgen."Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft momenteel een werkloosheidsgraad van 6,4 procent, het laagste niveau sinds de Duitse hereniging.Vanuit Duitse werkgeversmilieus kwamen er veel positieve geluiden over de komst van de vele vluchtelingen. Toch gaan er ook steeds meer stemmen op die waarschuwen voor te veel optimisme over een snelle integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, gezien de taalbarrière en de onduidelijkheid over hoe gekwalificeerd de nieuwkomers zijn. Duitsland verwacht dit jaar minstens 800.000 asielaanvragen, en een gelijkaardig cijfer voor volgend jaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep donderdag tijdens het autosalon van Frankfurt (IAA) de automobielindustrie op om "vluchtelingen ook beroepskansen" te bieden. (Belga/NS)