Vlamingen baas in de gezondheidszorg

Maggie De Block © Belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

Vlamingen domineren de ranking van de invloedrijkste 100 personen in de gezondheidszorg in ons land. Dat blijkt uit de ranking die de Artsenkrant vandaag publiceert. Vergeleken met de vorige ranking in 2003 doen ook de beroepsverenigingen en ziekenfondsen het duidelijk minder goed.

In een sector die ruim 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigt, is invloed van goudwaarde. Tenslotte hebben we het over meer dan 30 miljard euro omzet. Maar ook maatschappelijk is de gezondheidszorg – met dank aan de tikkende vergrijzingsbom – een thema wat de bevolking nauw aan het hart ligt.

De Artsenkrant vroeg 300 stakeholders om hun top tien van meest invloedrijke personen in de zorg door te sturen. Volgens de puntentelling, die ook bij het Eurosongfestival gebruikelijk is, kreeg de eerste 12 punten en de tweede 10 punten. De rest telkens één punt. De redactie maakte de optelsom en het resultaat is een ranking van de meest invloedrijke 100 personen.

Politiek nog steeds baas

Met slechts één Franstalige in de top tien, is er sprake van een duidelijk Vlaams overwicht. Bovenaan in het lijstje van de Artsenkrant prijkt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Dertien jaar geleden was dat overigens haar voorganger Rudy Demotte (PS). Het lijkt ook niet geheel onlogisch dat de minister het meeste invloed heeft, uiteindelijk bepaalt ‘s lands populairste politica vanuit haar functie het beleid. De Block heeft wel een zeer overtuigende voorsprong van meer dan 500 punten op de tweede in de ranking.

Topambtenaren Jo De Cock, de directeur-generaal van het Riziv, en Ri De Ridder, directeur-generaal van de dienst Geneeskundige verzorging bij het Riziv, vervolledigen de top drie. Ze scoren daarmee hoger dan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Pedro Facon, de kabinetschef van De Block.

Minister De Block heeft een voorkeur voor evidence based gezondheidszorg. De Belgische stakeholders zijn blijkbaar ontvankelijk voor die visie. In de top tien staat ook gezondheidseconoom Lieven Annemans (8ste plaats) en ook Raf Mertens, algemeen directeur van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg, haalt nog net de top tien.

Verschuiving bij de belangenverdedigers

Ook diverse belangenverdedigers halen de top tien. Zo staat Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS op de zesde plaats en zijn Franstalige collega Jacques de Toeuf op de negende plaats. Opvallend is dat Peter Degadt (7de plaats) van Zorgnet Vlaanderen wel de top tien haalt, terwijl de mutualiteitsvoorzitters Paul Callewaert (SocMut) en Luc Van Gorp (CM) daar niet te vinden zijn. Ter vergelijking: in 2003 haalden hun voorgangers Guy Peeters (6de plaats) en Marc Justaert (3de plaats) wel de top van de ranking.

Het vertrek van Leo Neels bij de beroepsvereniging Pharma.be heeft blijkbaar ook sporen nagelaten. Slechts 16 punten sprokkelt de beroepsvereniging. Topvrouw Catherine Rutten moet zelfs Jef Hus, de CEO van de genericaproducent Eurogenerics, en Joris Van Assche van de federatie van Belgsiche generische bedrijven Febelgen laten voorgaan.

Meer info op www.artsenkrant.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content