Om te beginnen moet Ethias op zoek naar een nieuwe CEO. Na meer dan 7 jaar dienst verlaat Bernard Thiry het bedrijf. De Tijd berichtte eerder al dat de Nationale Bank er bij Ethias op zou hebben aangedrongen om te checken of Thiry wel onberispelijk genoeg is ("fit and proper") om de verzekeraar te leiden.

Dat zou gebeurd zijn na een "commerciële geste" aan een belangrijke Luikse klant, Stéphane Moreau, aldus de krant. In 2010 zou de verzekeraar PS-kopstuk Stéphane Moreau een cadeau hebben gedaan door schade bij een huis van een buurman te vergoeden, terwijl die daar niet voor verzekerd was. Volgens het gerecht was er sprake van oplichting en schriftvervalsing. Dat zou ook de reden zijn waarom Thiry Ethias nu verlaat. Bij Ethias klinkt het dat Thiry zowel door de raad van bestuur als door het benoemings- en remuneratiecomité als "fit and proper" is beoordeeld.

Overname door Belfius

Bovendien zou de Nationale Bank - die vreest dat Ethias gaat falen voor de Europese stresstest - verschillende scenario's bekijken om de verzekeraar te helpen, waaronder een overname door Belfius. Dat zou wel betekenen dat de overheid minder dividenden kan opstrijken omdat een overname ongetwijfeld zal wegen op de winstresultaten van Belfius. "Pure speculatie", klinkt het bij Ethias.

Egidio di Panfilo van de Luikse BBTK ziet in de beslissing van de raad van bestuur om Thiry "opzij te schuiven", "het wegwerken van het belangrijkste obstakel dat een opslorping" van Ethias door Belfius in de weg staat. Volgens de vakbondsman zou zo'n overname "veel slachtoffers maken" bij de 1.600 werknemers van Ethias.

De Nationale Bank heeft nog twee andere scenario's op tafel liggen voor Ethias. Enerzijds onderzoekt het of externen de verzekeraar kunnen overnemen. Anderzijds overweegt de Nationale Bank een kapitaalinjectie door de overheden. Al is dat het minst waarschijnlijke scenario.

Vrouw aan de top

Financieel directeur Benoit Verwilghen zal als vice-CEO voorlopig het voorzitterschap van het directiecomité waarnemen. Voorts doet voor het eerst een vrouw haar intrede in de top van Ethias: Brigitte Buyle, tot vandaag vicepresident bij IBM Benelux, wordt aangesteld als nieuw lid van het directiecomité. "Zij zal vanuit haar rijke ervaring in de IT-sector Ethias vanaf 1 oktober ondersteunen in de digitale transformatie die een jaar geleden werd aangevat." (Belga/NS)

Om te beginnen moet Ethias op zoek naar een nieuwe CEO. Na meer dan 7 jaar dienst verlaat Bernard Thiry het bedrijf. De Tijd berichtte eerder al dat de Nationale Bank er bij Ethias op zou hebben aangedrongen om te checken of Thiry wel onberispelijk genoeg is ("fit and proper") om de verzekeraar te leiden. Dat zou gebeurd zijn na een "commerciële geste" aan een belangrijke Luikse klant, Stéphane Moreau, aldus de krant. In 2010 zou de verzekeraar PS-kopstuk Stéphane Moreau een cadeau hebben gedaan door schade bij een huis van een buurman te vergoeden, terwijl die daar niet voor verzekerd was. Volgens het gerecht was er sprake van oplichting en schriftvervalsing. Dat zou ook de reden zijn waarom Thiry Ethias nu verlaat. Bij Ethias klinkt het dat Thiry zowel door de raad van bestuur als door het benoemings- en remuneratiecomité als "fit and proper" is beoordeeld. Bovendien zou de Nationale Bank - die vreest dat Ethias gaat falen voor de Europese stresstest - verschillende scenario's bekijken om de verzekeraar te helpen, waaronder een overname door Belfius. Dat zou wel betekenen dat de overheid minder dividenden kan opstrijken omdat een overname ongetwijfeld zal wegen op de winstresultaten van Belfius. "Pure speculatie", klinkt het bij Ethias. Egidio di Panfilo van de Luikse BBTK ziet in de beslissing van de raad van bestuur om Thiry "opzij te schuiven", "het wegwerken van het belangrijkste obstakel dat een opslorping" van Ethias door Belfius in de weg staat. Volgens de vakbondsman zou zo'n overname "veel slachtoffers maken" bij de 1.600 werknemers van Ethias. De Nationale Bank heeft nog twee andere scenario's op tafel liggen voor Ethias. Enerzijds onderzoekt het of externen de verzekeraar kunnen overnemen. Anderzijds overweegt de Nationale Bank een kapitaalinjectie door de overheden. Al is dat het minst waarschijnlijke scenario. Financieel directeur Benoit Verwilghen zal als vice-CEO voorlopig het voorzitterschap van het directiecomité waarnemen. Voorts doet voor het eerst een vrouw haar intrede in de top van Ethias: Brigitte Buyle, tot vandaag vicepresident bij IBM Benelux, wordt aangesteld als nieuw lid van het directiecomité. "Zij zal vanuit haar rijke ervaring in de IT-sector Ethias vanaf 1 oktober ondersteunen in de digitale transformatie die een jaar geleden werd aangevat." (Belga/NS)