Het Gentse hof van beroep heeft topmanager Philippe Vlerick mee schuldig bevonden aan de milieumisdrijven die bij zijn voormalig Gents textielbedrijf Uco Sportswear zijn gepleegd. Het arrest dateert van 25 november, maar raakte nog niet bekend.

Behalve de 56-jarige Vlerick en Uco Sportswear zaten ook nog twee toplui van de fabriek op de beklaagdenbank. Het Gentse hof van beroep veroordeelde alle beklaagden, behalve het bedrijf zelf. De vervolgde misdrijven speelden zich af tussen 1996 en eind 2005 en zijn volgens het hof niet verjaard. Eigenlijk sleepten de milieuproblemen bij het Gentse textielbedrijf al aan sinds 1976. De klachten van omwonenden over geurhinder volgden elkaar op.

Eind 2005 besloot de inspectie nog maar eens dat onvoldoende maatregelen waren genomen. Dat verwijt het Gentse hof van beroep dus niet alleen de plantmanager en de directeur-generaal van de fabriek, maar ook topbestuurder Philippe Vlerick. Hij zetelde in de raad van bestuur van Uco Sportswear en die heeft "systematisch tekortgeschoten" in het voorzien van middelen om aan de milieuvoorwaarden te voldoen.

In Cassatie

"Ik heb het probleem van de geurhinder nooit ontkend, maar mij als bestuurder veroordelen voor de operationele fouten die bij een dochterbedrijf zijn gemaakt, kan ik niet aanvaarden", reageert Vlerick. "Het is onbegrijpelijk dat het hof mij daarvoor bestraft. Ik stap om principiële redenen naar het Hof van Cassatie." (Belga/INM)

Het Gentse hof van beroep heeft topmanager Philippe Vlerick mee schuldig bevonden aan de milieumisdrijven die bij zijn voormalig Gents textielbedrijf Uco Sportswear zijn gepleegd. Het arrest dateert van 25 november, maar raakte nog niet bekend. Behalve de 56-jarige Vlerick en Uco Sportswear zaten ook nog twee toplui van de fabriek op de beklaagdenbank. Het Gentse hof van beroep veroordeelde alle beklaagden, behalve het bedrijf zelf. De vervolgde misdrijven speelden zich af tussen 1996 en eind 2005 en zijn volgens het hof niet verjaard. Eigenlijk sleepten de milieuproblemen bij het Gentse textielbedrijf al aan sinds 1976. De klachten van omwonenden over geurhinder volgden elkaar op. Eind 2005 besloot de inspectie nog maar eens dat onvoldoende maatregelen waren genomen. Dat verwijt het Gentse hof van beroep dus niet alleen de plantmanager en de directeur-generaal van de fabriek, maar ook topbestuurder Philippe Vlerick. Hij zetelde in de raad van bestuur van Uco Sportswear en die heeft "systematisch tekortgeschoten" in het voorzien van middelen om aan de milieuvoorwaarden te voldoen. In Cassatie "Ik heb het probleem van de geurhinder nooit ontkend, maar mij als bestuurder veroordelen voor de operationele fouten die bij een dochterbedrijf zijn gemaakt, kan ik niet aanvaarden", reageert Vlerick. "Het is onbegrijpelijk dat het hof mij daarvoor bestraft. Ik stap om principiële redenen naar het Hof van Cassatie." (Belga/INM)